Čovjek koji je prepoznao veliku svjetsku krizu zaratio je s junakinjom malih ulagača

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2021. u 22:00
Wood na YouTubeu prati 475.000 ljudi, a priča Burryja prikazana je u filmu ‘Big Short’/Shutterstock

Bury je uložio 31 milijun dolara u opcije koje će donijeti zaradu ako fond Cathie Wood nastavi padati.

Trenutno najpopularnija financijašica na Wall Streetu Cathie Wood našla se na udaru filmskom slavom ovjenčanog ulagača koji očekuje da će dobro zaraditi na padu njezina tehnološkog investicijskog fonda.

Michael Burry, investitor koji je među prvima shvatio da će se drugorazredni hipotekarni krediti urušiti, što se i dogodilo 2007. te godinu kasnije izazvalo financijsku i ekonomsku krizu, objavio je ulaganje protiv tehnološkog fonda koji vodi Wood.

Inače, Burryjeva priča i zarada nekoliko milijardi dolara na propasti hipotekarnih kredita prikazana je i u filmu “Big Short” iz 2015. ovjenčanim Oscarom za najbolji adaptirani scenarij.

Glavna perjanica

Cathie Wood vlasnica je investicijskog društva Ark Investment Management, a glavna perjanica društva je investicijski fond Ark Innovation koji pretežno ulaže u dionice tehnoloških kompanija.

Inače, Wood je velika zagovornica tog sektora, pa primjerice tvrdi da bi cijena dionica Tesle u idućih nekoliko godina mogla prijeći i 6000 dolara.

Inače, vrijednosnicom tog proizvođača električnih automobila trenutno se trguje po 665 dolara, a Tesla je i najzastupljenija u Ark Innovation fondu, s čak 10 posto udjela u imovini. Fond financijašice koju na YouTubeu prati 475.000 ljudi privukao je u posljednjih godinu dana milijarde dolara od velikih i malih ulagača nakon što je prošle godine donio prinos od fantastičnih 150 posto.

150

posto rasta prinosa lani je donio Ark Innovation, a u 2021. je u minusu 6 posto

Prema podacima FactSeta, Ark Investment Management upravlja sa 22,5 milijarde dolara. Lanjski rezultat pretvorio je Cathie Wood u heroinu malih ulagača, pa joj na forumu Reddit tepaju “kraljica Cathie”, a pojavile su i majice s natpisom “U Cathie se uzdamo”.

Međutim, dio financijskih analitičara dovodi u pitanje njezin odabir dionica, smatrajući da je u neke pozicije ušla po vrlo visokim cijenama. Skepsa tih analitičara dobrim dijelom potvrdila se tijekom ove godine.

Zbog pada popularnosti tehnoloških dionica među ulagačima u 2021. godini, Ark Innovation za ovu godinu bilježi 6 posto minusa. Iz negativnog područja nije ga uspjelo izvući ni drugo tromjesečje tijekom kojeg je prinos narastao 9 posto.

Stoga sve više raste broj oklada protiv Ark Innovationa. Bloomberg prenosi podatke IHS Markita da je na Ark Innovation udjel kratke prodaje – kojom ulagač ostvaruje zaradu ako cijena dionice protiv koje se kladi počne padati – u lipnju dosegao 4,6 posto.

To je tek nešto manje od rekordnih 5,3 posto zabilježenih u ožujku. Jedan od investitora koji se okladio protiv Ark Innovationa je i hedge fond Scion Asset Management kojim upravlja Michael Burry.

Scion je kupio 2355 opcija za 31 milijun dolara tijekom drugog tromjesečja koje će donijeti zaradu ako prinos fonda Cathie Wood i dalje bude padao.

Pojačao i okladu protiv Tesle

Osim toga, Burry je dodatno povećao okladu protiv Tesle, na ukupno 731 milijun dolara, čime je i neizravno kritizirao investicijske stavove popularne financijašice. Iz Sciona nisu odgoovrali na upite američkih medija za komentarom.

No, Burryjeva oklada očito je dobrano pogodila Cathie Wood koja mu je na Twitteru oštro odgovorila. Wood je poručila kako je Burry zaslužio kredibilitet prepoznavši mogućnost urušavanja tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita.

“Ali ne vjerujem kako razumije fundamente koji stvaraju eksplozivni rast i investicijske prilike u inovacijskom prostoru”, napisala je Wood.

Pojasnila je kako većina tržišnih pesimista – među kojima je i Burry – vjeruje da će stopa inflacije nastaviti rasti i tako uništiti vrednovanja dionica.

Međutim, Wood smatra da će se trenutni poremećaji u globalnim dobavnim lancima uskoro razriješiti i tako oslabiti pritiske na rast cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close