Cilj je siguran i povoljan način dobave energije

Autor: Darko Bičak , 24. rujan 2019. u 21:59
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U energetiku uložit će se između 380 i 460 milijardi kuna.

Hrvatska je po pitanju energetike oduvijek bila svjetski lider u primjeni novih tehnologija, od izgradnje HE Krka 1895., koja je bila jedna od prvih u svijetu, preko činjenice da je Šibenik treći grad u svijetu koji je uveo javnu rasvjetu na izmjeničnu struju pa sve do akumulacije HE Peruča i početka razvoja i proizvodnje solarnih panela i ćelija 1987 u Splitu, rečeno je na konferenciji “Snaga hrvatske energetike” koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika održala u Zagrebu. Nova energetska strategija, koja u fokus stava zelenu energiju, predviđa da ćemo od 2021. do 2050. u energetiku uložiti ukupno između 380 i 460 milijardi kuna.

To bi bilo između 12 i 15 milijardi kuna godišnje, a od čega najviše u energetsku obnovu zgrada. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da je ovo šesta godina da Poslovni dnevnik organizira energetska događanja.

“Imena projekta su se mijenjala, no tematika je uvijek bila ista. Uvijek se upozoravalo na probleme u energetskom sektoru. Činjenica je da niti jedna država bez funkcionalne energetske politike danas ne može funkcionirati. Ovdje pokušavamo upozoriti na ono što se treba napraviti, što se napravilo i gdje smo u odnosu na ostale”, kazao je Nišević.

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike podsjetio je prisutne da njegovo ministarstvo proteklih godinu-dvije radi intenzivno na nizu dokumenta koji bi trebali dovesti do izrade nove energetske strategije do 2030. s pogledom do 2050.

“Princip je da se želi hrvatskim građanima osigurati pouzdan i siguran način dobave energije po prihvatljivoj cijeni. Veliki naglasak je stavljen na obnovljive izvore energije i to na svi razinama, od vjetra i sunca preko biomase i geotermalnih izvora koji su vrijedni izvor, a u Hrvatskoj još nedovoljno iskorišten. U visokoj fazi gotovosti je i Klimatski plan koji se uglavnom odnosi na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te postavlja ciljeve koje želimo postaviti: Učinkovit energetski sustav baziran na čistoj i dostupnoj energiji koja neće ugrožavati čovjekov okoliš”, kazao je Validžić.v

Komentirajte prvi

New Report

Close