Cijene nafte spustile se ispod 85 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2024. u 23:00
Foto: Reuters

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, s obzirom na nagađanja da bi Fed mogao sniziti kamatne stope tek početkom ljeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 84,83 dolara, piše Reuters. Smanjenje referentnih kamatnih stopa smatra se prilikom za rast potražnje u Sjedinjenim Državama.

Phil Flynn, analitičar u Price Futures Group, kazao je kako su “cijene u opasnosti da porastu, jer je manje zaliha motornih goriva”. Cijene nafte veći dio prošlog mjeseca bile su ograničene između 80 i 84 dolara po barelu.

Zatim je Međunarodna agencija za energiju objavila da očekuje povećanje potražnje za naftom u 2024., po četvrti put od studenog, jer su napadi Hutija prekinuli plovidbu Crvenim morem.

Na američkom tržištu barelom u petak se trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 80,70 dolara. Tržišta su prošlog tjedna ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja signalizira manjak opskrbe u ovoj godini.

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1,7 milijuna barela dnevno, snažnije od prethodnih očekivanja, zbog poboljšanih izgleda rasta u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade.

IEA je podignula procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 milijuna barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. godine, kada je iznosio 2,3 milijuna barela dnevno, zbog posustajanja svjetskog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close