Cijene nafte pri 76 dolara po barelu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2023. u 22:00
Dugotrajni pregovori Bijele kuće i Republikanaca o zaduživanju brinu tržišta/Shutterstock

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 27 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,14 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 76 dolara budući da ulagače zabrinjavaju dugotrajni pregovori u SAD-u o podizanju plafona zaduživanja i mogući problemi sa servisiranjem državnog duga.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 27 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76,14 dolara. U gotovo istom iznosu smanjena je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 72,27 dolara.

Nakon što su podaci pokazali blago popuštanje inflacije u SAD-u u travnju, trgovci su zaključili da bi središnja banka u lipnju mogla napraviti pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa koje bi mogle naškoditi potražnji za naftom.

Pozornost se preusmjerila na pregovore Bijele kuće i Kongresa o podizanju plafona zaduživanja države koji iznosi 31,4 bilijuna dolara. Republikanci inzistiraju na smanjenju potrošnje, a ministrica financija Janet Yellen upozorava da država možda već u lipnju neće moći servisirati financijske obaveze.

Pat-pozicija u pregovorima već je podigla cijenu osiguranja izloženosti američkom državnom dugu na rekordne razine. “Kada kompromis napokon bude postignut… ulagači će biti ohrabreni i dionice će vjerojatno ojačati i pružiti dragocjenu podršku nafti”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Komentirajte prvi

New Report

Close