Cijena nafte iduće godine na podjednakim razinama

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2019. u 22:00
U Americi broj bušotina pada i sedmi tjedan zaredom/REUTERS

Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija dogovorila je snižavanje za 500.000 barela početkom prvog kvartala 2020.

Cijene nafte iduće će godine biti neznatno niže od trenutnih razina, ako je suditi po najnovijoj procjeni analitičara američke banke Goldman Sachs.

Nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznice prošlog tjedna dogovorile daljnje snižavanje proizvodnje tijekom prvog tromjesečja iduće godine, u Goldman Sachsu su podigli svoju ciljanu cijenu barela tijekom 2020. godine. Umjesto 60 dolara, cijena barela Brent nafte za godinu dana trebala bi vrijediti 63 dolara dok bi barel američke WTI nafte mogao dosegnuti 58,5 dolara.

Ranije su u Goldmanu procjenjivali da će tom vrstom nafte trgovati po 60 dolara. OPEC+ dogovorio je snižavanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno, no članice nisu otkrile što će biti poslije ožujka. Ova odluka pokazuje značajnu promjenu u ponašanju OPEC+ u upravljanju kratkoročnih fizičkim viškovima i manjkovima, smatra ta banka s Wall Streeta. Ako se obistine Goldmanove procjene, i u idućih godinu dana čeka nas približno podjednaka cijena "crnog zlata". Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla više od 3 posto, na 64,38 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 59,20 dolara.

 

1,7 milijuna

barela iznosi ukupno smanjenje proizvodnje u novom sporazumu

Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje. I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju. Mogući rast cijena zbog smanjenja proizvodnje OPEC+ vjerojatno će ići na ruku američkim proizvođačima koji ne sudjeluju u sporazumu i povećavaju proizvodnju, čime umanjuju utjecaj OPEC-ova smanjenja proizvodnje na cijene.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, premda proizvođači iz tjedna u tjedan smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja. Izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen sedmi tjedan zaredom, i to za njih pet, na ukupno 663, što je najmanji broj od travnja 2017. godine. U istom lanjskom razdoblju aktivno je bilo 877 postrojenja. Od početka godine broj aktivnih bušotinskih postrojenja smanjen je u SAD-u za 222, pa će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad tog broja od 2016. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close