Cijena barela nafte porasla na 82 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 22:00
Barel crnog zlata porastao zbog usporavanja inflacije u SAD-u/Shutterstock

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila je viša za 1,48 dolara u odnosu na zatvaranje dan ranije, 81,58 dolara.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 82 dolara, poduprte nadom da će središnje banke iskoristiti slabljenje inflacije za potporu gospodarstvu i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila je viša za 1,48 dolara u odnosu na zatvaranje dan ranije, 81,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 75,37 dolara.

Trgovinu je u srijedu obilježilo snažno osciliranje zbog bojazni za svjetsko gospodarstvo te dobrih vijesti o otvaranju Kine nakon tri godine strogih mjera suzbijanja Covida-19. Svjetska banka snizila je procjenu globalnog rasta u 2023. na tek 1,7 posto upozorivši na recesiju.

Među kočnicama je izdvojila podizanje kamatnih stopa u borbi protiv inflacije. Visoki troškovi zaduživanja mogli bi izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju za gorivom.

Američko bi gospodarstvo trebalo stagnirati u ovoj godini zbog znatno višim troškovima financiranja, a kinesko bi porasti znatno slabije od očekivanja zbog poremećaja izazvanih pandemijom.

Fokus se okreće prema izvješću o inflaciji u SAD-u koja je usporila na najnižu razinu u godinu i pol, na 6,5 posto u prosincu. Slabija inflacija značila bi i slabiji dolar što bi moglo potaknuti potražnju za naftom jer bi ojačalo kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Komentirajte prvi

New Report

Close