Cijena barela nafte jučer osjetno porasla

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2022. u 22:00
Cijena na londonskom tržištu uspela se na 105,30 dolara/Reuters

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje jutros porasla 90-ak centi, na 105,30 dolara.

Cijene su nafte u srijedu na svjetskom tržištu osjetno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u SAD-u i smanjenja dotoka ruskog plina u Europu zbog čega su strahovanja u vezi slabljenja potražnje i daljnjeg povećanja kamata u SAD-u pala u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje jutros porasla 90-ak centi, na 105,30 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni, od 96,14 dolara.

Američki institut za naftu priopćio je u utorak da su zalihe sirove nafte prošloga tjedna pale za 4 milijuna barela, četiri puta više nego su procjenjivali analitičari.

“Zajedno s odlukom američke središnje banke Fed o kamatnim stopama, zasigurno će u fokusu tržišta biti vijesti iz SAD-a”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene nafte skočile su u 2022. godini, dosegnuvši u ožujku najvišu razinu cijena u posljednjih 14 godina od 139 dolara po barelu, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za opskrbu, dok se potražnja oporavlja od pandemije.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jučer je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 109,35 dolara, što znači da je poskupio 3,06 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close