Bruxelles predlaže lakšu prodaju i naplatu loših kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2018. u 16:06
Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis/REUTERS

Europska komisija objavila paket mjera za smanjenje udjela nenaplativih plasmana u europskim bankama.

Uvođenje pokrića za novoodobrene kredite te lakša naplata i prodaja glavni su naglasci paketa mjera Europske komisije za smanjenje udjela loših kredita.

Paket objavljen u srijedu sadrži više elementa, među kojima je i prijedlog da banke trebaju osigurati dostatno pokriće gubitaka u slučaju budućih loših kredita, odnosno uvesti minimalnu razinu pokrića za novoodobrene kredite. Time bi se uklonio rizik od nedostatnosti sredstava za pokriće gubitaka uzrokovanih budućim lošim kreditima te spriječiti njihovo gomilanje. Također se predlaže mogućnost ubrzane izvansudske naplate kredita osiguranih kolateralom.

Ako dužnik ne ispuni svoje obveze, banka ili drugi osigurani vjerovnik može brzo dobiti povrat kolaterala kojim je kredit osiguran, bez odlaska na sud.

To bi vrijedilo samo za kredite odobrene poduzećima, ne i za potrošačke kredite. Komisija također želi potaknuti razvoj sekundarnih tržišta za loše kredite usklađivanjem zahtjeva i stvaranjem jedinstvenog tržišta za servisiranje kredita i prijenos bankarskih kredita trećim stranama u cijelom EU-u. "Europa mora iskoristiti trenutačni zamah ponovnog jačanja gospodarstva i ubrzati smanjenje udjela loših kredita. To je ključno kako bismo dodatno smanjili rizike u europskom bankarskom sektoru i ojačali njegovu otpornost. Smanje li se udjeli loših kredita u bilancama banaka, povećat će se njihova sposobnost kreditiranja kućanstava i poduzeća", izjavio je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close