Bjelorusija prijeti obustavom plina Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2021. u 14:10
Foto: Reuters

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u četvrtak da bi mogao obustaviti tranzit plina prema Europi kao odgovor na bilo kakve nove europske sankcije zbog migrantske krize.

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela “hibridni napad” na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan.

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

U četvrtak je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku.

“Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?”, rekao je, kako je prenijela državna novinska agencija Belta.

“Preporučio bih prema tome poljskim čelnicima, Litvancima i drugima bez mozga da promisle prije nego progovore”, rekao je.

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi dati zeleno svjetlo petom krugu sankcija Bjelorusiji na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, dodajući da bi paket mogao uključivati sankcije protiv novih bjeloruskih dužnosnika i tvrtki.

(Hina) xzt ymaš

Komentirajte prvi

New Report

Close