Bivši šef HEP-a pokreće prvi Bitcoin investicijski fond u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 08. svibanj 2020. u 14:00
Tomislav Šerić, osnovao je prvi investicijski fond u Hrvatskoj koji će ulagati u Bitcoin/BORIS ŠČITAR/PIXSELL/VL

Paralelno s objavom zelenog svjetla Griffonu, Hanfa je objavila prvi registar kripto tvrtki u Hrvatskoj. U njemu je šest tvrtki.

Bivši predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić ušao je u posao s kriptovalutama, najveća kripto tvrtka u Hrvatskoj, Electrocoin, probila je u 2019. godini prihod od četvrt milijarde kuna, a Hanfa je upravo objavila prvi registar kripto tvrtki.

Početak svibnja 2020., čini se, neće ostati zapamćen samo po relaksaciji mjera zbog pandemije koronavirusa već i po tome što su vrata velikog biznisa u Hrvatskoj po prvi put odškrinuta i kripto poduzetnicima.

Hanfa je u četvrtak je dala zeleno svjetlo prvom investicijskom fondu u Hrvatskoj koji će ulagati u Bitcoin. Griffon Asset Management iz Osijeka, a čiji je osnivač Tomislav Šerić, za cilj si je postavio prikupiti najmanje milijun kuna kapitala. Upravljanje ovim visoko-rizičnim, otvorenim, alternativnim fondom preuzeo je bivši potpredsjednik Morgan Stanleyja i financijaš s dugogodišnjim iskustvom u toj industriji u SAD-u, Feđa Krivošić.

Uz njega je kao član uprave novog fonda registriran osnivač i direktor domaćeg startupa Orqa te bivši predsjednik dva investicija fonda, Srđan Kovačević. Investicijska strategija Griffona je biti izložen u Bitcoinu do 100 posto vrijednosti imovine i aktivno ne nastojati smanjiti tu izloženost.U fondu zasad nemaju komentara.

Dugoročni ulagač

U branši se tumači da je riječ o dugoročnom ulagaču u najpopularniju kriptovalutu kojem je cilj izgraditi infrastrukturu koja bi mirovinskim fondovima, bankama, kompanijama i drugim kvalificiranim ulagateljima u Hrvatskoj omogućila da ulažu u Bitcoin.

Ulagačima bi rizik bio sličan kao da sami ulažu u Bitcoin, ali bi im fond riješio dio problema koji su dosad imali s tehničkim i sigurnosnim pitanjima kupnje, prodaje i držanja Bitcoina a tim i dio regulatornih izazova. Ti problemi su pak u praksi bili odlučujući razlog zašto kvalificirani ulagatelji nisu ulazili u investicije u kriptovalute. Paralelno s objavom zelenog svjetla Griffonu, regulator Hanfa na svojim je internetskim stranicama objavila je prvi registar kripto tvrtki u Hrvatskoj.

U njemu je šest tvrtki, a Hanfa je kroz tu objavu istaknula da sada nadzire te tvrtke po pitanju sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Reakcije tih tvrtki mogu se opisati samo jednom riječju – oduševljenjem.

Milan Horvat, direktor tvrtke Fima Plus kaže da je ovo potvrda ispravnosti pristupa na kojem su izgradili poslovanje.

“S obzirom na naše iskustvo na tržištu kapitala od prvog dana smo uveli standarde koji tek dolaze na kripto tržište, a potrebni su radi stabilnog i dugoročnog poslovanja s klijentima”, kaže Horvat.

Sve više klijenata

Dodaje da im se broj klijenata i transakcija nakon uključivanja HANFA-e kontinuirano povećava.

Nikola Škorić, osnivač i direktor tvrtke Electrocoin, najveće kripto tvrtke u Hrvatskoj koja je lani povećala prihod za 33 posto na 260 milijuna kuna, kaže da je Hanfa ovime riješila njihov ključan problem u poslovanju s bankama.

“Nama je 20 banaka zatvorilo bankovni račun uz objašnjenje da kriptovalute nisu regulirane po pitanju sprečavanja pranja novca, a Hanfa je ovim popisom potvrdila da smo usklađeni po pitanju reguliranja pranja novca i da nas po tom pitanju nadzire”, kaže Škorić i ističe da sad kreću u nova partnerstva, a već surađuje s Hrvatskom poštom.

Komentirajte prvi

New Report

Close