Barel nafte porastao prema 83 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2022. u 22:00
Tržište brine i što je pobuna u Kazahstanu počela u naftom bogatom dijelu zemlje/Reuters

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,69 dolara. Dan ranije je zaključila trgovanje u plusu 1,19 dolara.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara zbog nemira u Kazahstanu i prekida u proizvodnji u Libiji koji su potaknuli zabrinutost za opskrbu, potisnuvši u drugi plan širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,69 dolara. Dan ranije je zaključila trgovanje u plusu 1,19 dolara.

Na američkom se tržištu barelom u petak trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 80,05 dolara. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 1,61 dolar.

Tržišta su jučer uznemirili eskalacija nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i poremećaji u opskrbi iz Libije, koji su zasjenili zabrinutost za potražnju zbog brzog širenja omikrona.

“Skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji koje blokira proizvodnju nafte”, u Libiji”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Sigurnosne snage u Kazahstanu uspostavile su u petak, kako se čini, kontrolu nad ulicama glavnog grada Almatyja, a predsjednik je rekao da je ustavni poredak najvećim dijelom ponovo uspostavljen, dan nakon što je Rusija poslala postojbe da uguše ustanak.

Prosvjedi su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana nakon što su početkom nove godine ukinuta ograničenja povećanja cijena autoplina.

Proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengiz smanjena je u četvrtak, priopćio je operater Chevron, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak potpore prosvjedima koji niču širom zemlje..

Komentirajte prvi

New Report

Close