Banke utjerivačima prodale milijun kuna duga građana

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2017. u 12:06
Foto: Thinkstock

Viceguverner Hrvatske narodne banke, kaže da su banke odgovorne prema dužniku čak i nakon prodaje duga.

Prodaja duga posve je legalan posao koji Hrvatska, sve i da želi, ne može zabraniti, a tvrtke koje ga otkupljuju niču kao gljive poslije kiše. Damir Odak, viceguverner Hrvatske narodne banke, kaže da su banke odgovorne prema dužniku čak i nakon prodaje duga, te moraju voditi računa da pri njihovoj naplati kupac poštuje sve domaće standarde zaštite potrošača, piše Večernji list.

– Banke trebaju paziti da ne prodaju dugove kupcima koji bi bili preagresivni u naplati. Kupac se mora obvezati da će naplatu provoditi sukladno standardu zaštite potrošača i ako kupac odstupi od standarda, banka mora popraviti tu situaciju – pojašnjava viceguverner Odak. To, na primjer, znači da agencija ne smije maltretirati rodbinu i prijatelje, zvati do besvijesti, već smije koristiti legalna sredstva naplate duga kao što su blokade računa i ovrha imovine.

Matija Arapović, šef Prima Solventa i predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu (HUAN), uvjerava da su modeli naplate primjereni mogućnostima dužnika te se s njima usklađuju.

– Uvjeren sam da su i same banke pazile da se potraživanja prodaju tvrtkama koje imaju provjerene modele naplate – ističe Arapović. Svima je, dodaje, u interesu da se dogovor postigne što prije.

– To ne znači da se i cjelokupni dug odmah plaća, već da se suglasno u velikom broju predmeta postižu realni rokovi i iznosi potraživanja – kaže Matija Arapović. Na pitanje zašto banke po istoj cijeni ne ponude svojim klijentima da otkupe dug, viceguverner Odak nema odgovora.

– Ne postoji regulatorna zapreka da se status duga prvo rješava s dužnicima. Ne znam zašto su banke nesklone tome. Vjerojatno hoće odmaknuti od sebe postupak naplate – odgovara Odak. Banke također mogu i otpisivati dugove, za što su ove godine dobile i dodatne porezne olakšice, no zasad prema građanima nije bilo spomena vrijednih otpisa.

– Mi i Ministarstvo financija smo sa svoje strane učinili sve što je trebalo da banke mogu ići s otpisima i ne mogu se pozvati na regulatorne prepreke, a o njima ovisi hoće li to iskoristiti – dodaje viceguverner. Banke ne uspijevaju naplatiti 33,7 milijardi kuna kredita, deset milijardi kuna od građana, a 22 milijarde od poduzeća.

Banke su prodale agencijama milijun kuna duga građana u prvih pola godine za 218.000 kuna. Među poduzetnicima najviše problema imaju građevinari. Trećinu problematičnih dugova građana čine stambeni krediti.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trgovanje dugom nije nepoznato kroz povijest i uz tu kategoriju “finanacijskog poslovanja” vežu se mnoge crne brojke. Poučeni tim iskustvima civilizirano bi društvo trgovanje dugom trebalo potpuno zabraniti a bankama natovariti ODGOVORNOST za njihovo poslovanje kakvo svi mi osobno nosimo.

New Report

Close