Banke na istoku Europe postaju ‘tvornice novca’, hrvatsko tržište solidno će rasti

Autor: Tomislav Pili , 18. srpanj 2019. u 07:58
Lanjska dobit banaka u regiji dosegla je 14 milijardi eura /Matija Habljak/PIXSELL

Raiffeisenovi analitičari regiji predviđaju rekordnu profitabilnost banaka uz dvoznamekasti povrat na kapital.

Banke u srednjoj i istočnoj Europi postaju "tvornice novca", ako je suditi po analizi austrijske Raiffeisen Bank International (RBI).

Kako stoji u izvješću o profitabilnosti bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, Raiffeisenovi analitičari previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskoga sektora u toj regiji, uz dvoznamenkast povrat na kapital u srednjoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi. Daleko najprofitabilnija tržišta nalaze se u Češkoj Republici i Kosovu, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunjske, Mađarske i Ukrajine, stoji u analizi. 

Dobit bankarskoga sektora srednje i jugoistočne Europe za 2018. iznosi između 13 i 14 milijardi eura, a u cijeloj regiji srednje i istočne Europe više od 30 milijardi eura. Kako se navodi u analizi, udio neprihodonosnih kredita u srednjoj i istočnoj Europi postao je jednoznamenkast, a u tri glavne države srednje Europe – Češka, Mađarska, Slovačka – spustio se na niskih 3,3 posto. U jugoistočnoj Europi udjel iznosi sedam posto, a u istočnoj Europi 9,3 posto.

U RBI također uočavaju sve veću diferencijaciju regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, no Češka Republika i Rumunjska uz Rusiju i dalje su među glavnim tržištima velikih bankovnih grupa u srednjoj i istočnoj Europi. Ruskome bankovnom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovno dvoznamenkast povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorijenjenih stranih banaka. Što se tiče austrijskih banaka, njihov je tržišni udio u srednjoj i istočnoj Europi opet blizu rekordnih razina.

Potencijal za rast u jugoistočnoj i srednjoj  Europi donekle će se smanjiti, osobito u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostaloga zbog kočnica regulatora, naglašava se u analizi. Raiffeisenovi analitičari podigli su očekivanja rasta za Mađarsku, Rumunjsku i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj Republici, Slovačkoj i Bugarskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close