Bankarstvo se okreće novim izvorima prihoda

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2022. u 11:29
Foto: Pixabay

BaaS može biti diskretan ili širok skup funkcija financijskih usluga koje su izložile ovlaštene banke ili regulirani subjekti za pokretanje novih poslovnih modela koje su implementirali drugi sudionici na bankarskom tržištu — fintechovi, neobanke, tradicionalne banke i druge treće strane.

Bankarstvo kao usluga (BaaS) bit će široko prihvaćeno u roku od dvije godine, prema najnovijem Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation. Gartner predviđa da će 30 posto banaka s imovinom većom od milijardu dolara pokrenuti BaaS za nove prihode do kraja 2024., ali polovica neće ispuniti očekivana ciljana primanja.

“Ove banke obično imaju ambicije za stvaranjem i diversifikacijom tokova prihoda, ili u manjoj mjeri, teže proširiti prethodno potopljena regulatorna ulaganja, kao što je PSD2 u Europi, u strojeve za stvaranje prihoda”, rekao je Jeff Casey, viši analitičar u Gartneru, piše ICT Business.

BaaS je jedna od četiri tehnologije za koje Gartner kaže da imaju potencijal za visoku razinu transformacije u bankarskom sektoru i da će vjerojatno sazrijeti u sljedećih nekoliko godina. Ostale tehnologije uključuju chatbotove, javni oblak za bankarstvo i aplikacije za plaćanje putem društvenih mreža. CIO-ovi banaka trebali bi razmotriti kako ključne inovacije oblikuju njihovu industriju i u skladu s tim odrediti prioritet svojih strategija ulaganja u tehnologiju.

„BaaS je na vrhuncu Hype ciklusa. Tehnologija postaje sve popularnija i kod banaka i kod nebanaka koje žele uspostaviti ili poboljšati izravne i posredničke tokove prihoda. Tehnološke inovacije poput ovih pokreću konkurentske aktivnosti banaka i nebankara, utječu na potražnju kupaca za proizvodima i uslugama i oblikuju djelovanje regulatora na globalnoj razini”, rekao je Casey.

BaaS može biti diskretan ili širok skup funkcija financijskih usluga koje su izložile ovlaštene banke ili regulirani subjekti za pokretanje novih poslovnih modela koje su implementirali drugi sudionici na bankarskom tržištu — fintechovi, neobanke, tradicionalne banke i druge treće strane. Sudionike na tržištu sve više privlače modeli suradnje koji omogućuju poboljšana korisnička iskustva, kao što su bogatije značajke, širi skup proizvoda i inovativna korisnička iskustva. Sudionici koji nisu banke imaju koristi od brzog pristupa bankarskom tržištu korištenjem licence reguliranog subjekta umjesto traženja vlastite povelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close