Američki ulagači ubrzali kupnju kineskih dionica

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2021. u 15:49
Foto: Pixabay

Usprkos naporima bivše američke administracije, ulagačke veze Kine i SAD-a posljednjih su godina sve snažnije.

Američki investitori nisu odveć ozbiljno shvatili namjeru bivše Trumpove administracije o “potpunom odvajanju” financijskih tokova između SAD-a i Kine. Štoviše, te dvije države trenutno imaju jednu od najvećih i najbrže rastućih bilateralnih investicijskih veza na svijetu.

Znatni skok

Kako piše Financial Times, unatoč orkestriranim naporima Trumpove administracije da američki ulagači smanje svoju aktivnost u Kini, u posljednjih nekoliko godina znatno je skočila vrijednost kineskih vrijednosnica u američkom vlasništvu. Procjene konzultantske tvrtke Rhodium pokazuju da su krajem 2020. američki ulagači držali 1,1 bilijun dolara vrijedne dionice kineskih izdavatelja.

To je znatno više nego što sugeriraju službene američke statistike prema kojima je krajem rujna prošle godine ta vrijednost iznosila 211 milijardi dolara.

Dobar dio neusklađenosti između procjena Rhodiuma i službenih statistika proizlazi iz činjenice da mnoštvo kineskih kompanija koje su svoje dionice uvrstile na američkim burzama sjedište prijavljuju u poreznim oazama, poput Kajmanskog otočja. Ta je praksa tako česta da je Kajmansko otočje postalo najveća inozemna destinacija američkih ulagača, nadmašivši Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Kanadu.

Želja za integracijom

“Politike Trumpove administracije ubrizgale su više rizika u financijske tokove između SAD-a i Kine, ali je jasno da nisu uspjele smanjiti apetit tržišta za većom financijskom integracijom”, komentirao je Thilo Hanemann, partner u Rhodiumu. Tijekom 2020. interes američkih ulagača za kineskim dionicama bio je posebno snažan.

Kineske su kompanije prikupile 19 milijardi dolara na američkim burzama u početnim i sekundarnim ponudama dionica. To je najviši iznos od 2014. kada je Alibaba prikupio 25 milijardi dolara u tada rekordnom izlasku na Njujoršku burzu.

Veliki interes vlada i za uvrštenje tvrtke Kuaishou koja namjerava prikupiti 6,3 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close