Američka središnja banka zaustavila podizanje kamata

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Fed objavio odluku nakon redovnog zasjedanja.

Američka središnja banka Fed u srijedu je iznenada zaustavila trogodišnji ciklus podizanja kamatnih stopa najavivši da ih ove godine neće podizati zbog znakova da gospodarstvo usporava.

Drugim riječima, ključne kamatne stope ostat će na sadašnjim razinama od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine. K tome, Fed je najavio i da će od svibnja početi sporije smanjivati, a u rujnu potpuno zaustaviti smanjivanje bilance.

Fed je smanjio i procjene rasta američkog gospodarstva, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini, što je zabrinulo investitore. Sada očekuje da će ovogodišnja stopa rasta američkog gospodarstva iznositi 2,1 posto, gotovo jedan postotni bod niže nego 2018. godine. Središnja banka je snizila i procjenu ovogodišnje inflacije s ranijih 1,9 na 1,8 posto, a blago je podignuo i procjenu ovogodišnje stope nezaposlenosti, na 3,7 posto. Što se tiče kamatnih stopa, nove Fedove projekcije sada sugeriraju nijedno ovogodišnje podizanje kamatnih stopa, umjesto njih dva koliko su predviđali u prosincu. Predviđanja analitičara sada govore da će kamatne stope tijekom 2020. dosegnuti najviše 2,6 posto što je jedan postotni bod niže od povijesnog prosjeka američkih kamatnih stopa.

 

2,5 posto

najviša je razina kamatnih stopa u SAD-u tijekom ove godine

Pojašnjavajući na konferenciji za tisak što su predsjednici Fedovih ogranaka mislili pod frazom da će biti strpljivi prije sljedećeg podizanja kamata, predsjednik Feda Jerome Powell je kazao kako “strpljenje znači da članovi odbora ne vide potrebu žuriti s procjenama”, prenosi Reuters. Međutim, u priopćenju se još navodi kako nastavak rasta i zdravo tržište rada ostaje “najvjerojatniji” scenarij za američko gospodarstvo.

Međutim, sve je više i sumnji da ekonomski rast neće biti tako robustan kao proteklih godina. To se ponajprije odnosi na usporavanje potrošnje kućanstava te investicija poduzeća na početku ove godine što signalizira rani početak kraja rasta potaknutog 2018. poreznim rasterećenjem i javnom potrošnjom.

Fedova odluka pomalo je iznenadila i tamošnje analitičare koji su očekivali da će središnja banka olabaviti pristup kamatnim stopama. Tako Brian Jacobsen, analitičar u Wells Fargo Asset Managementu ističe za Reuters kako je Fedova objava blaža od očekivanja. Valja podsjetiti kako je novi Fedov pristup monetarnoj politici sada u skladu s viđenjem predsjednika Donalda Trumpa koji je posljednjih mjeseci sasuo niz kritika zbog podizanja kamata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close