5 stvari koje nikako ne smijete napraviti dok čekate rezultate razgovora za posao

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2015. u 12:04
Foto: Thinkstock

Razgovor za posao prošao je odlično i poslodavac je rekao da će vam se javiti kada donesu konačnu odluku. Prošlo je tjedan dana, a vaš telefon još nije zazvonio. Evo što ne smijete učiniti.

Kada očekujete vijesti o poslu, vrijeme vam prolazi nevjerojatno sporo i svaki dan tišine samo je još jedna agonija za vas. U kombinaciji panike i nemira, svašta vam može pasti na pamet. Donosimo vam pet stvari koje ćete htjeti napravite, ali koje nikada ne biste smjeli učiniti.

1. Napadni ste i stalno zovete i šaljete e-mailove

Trening za živce je kada čekate rezultate intervjua za posao. Ako dopustite da vas preuzme nemir, nećete ostaviti dobar dojam kada se sastanete s budućim poslodavcem. Ono što ne biste trebali učiniti je poslati e-mail prije datuma kada su vam rekli da će vas obavijestiti. Ako i pošaljete e-mail, nemojte slati odmah drugi ukoliko ne dobijete odgovor u roku dva dana ili zvati nekoliko puta na dan i prekidati svaki put kada se uključi glasovna poruka. Proces zapošljavanja uvijek traje duže, nego što to očekuju i poslodavac i kandidati za posao. Ako vas poslodavac želi zaposliti, sigurno vas neće zaboraviti. Poslodavac vas je sigurno zapamtio ako ste bili najbolji kandidat na intervjuu. Pokušajte biti strpljivi i pričekajte da oni kontaktiraju vas.

2. Blefirate da imate još jednu ponudu kad stvarno nemate

Naravno, ako zaista imate više ponuda za posao, morate znati kad biste mogli očekivati konačnu odluku poslodavaca i tada je u redu da im kažete za ostale ponude. No, ponekad kandidati za posao blefiraju da imaju još ponuda, nadajući se da će time da ubrzati cijeli proces. To je jako sklizak teren za vas jer vam poslodavac može reći da nažalost ne mogu ubrzati cijeli proces i da vam, ako ne možete čekati, ne žele stajati na putu.

3. Prestanete se prijavljivati i odlaziti na razgovore za druge poslove

Bez obzira koliko dobro je prošao vaš intervju za posao i koliko je poslodavac bio zadovoljan vama i koliko ste vi oduševljeni tvrtkom u kojoj ćete raditi, nešto uvijek može poći po zlu. Nikada ne možete u potpunosti biti sigurni da ćete dobiti posao. Možda se pojavi direktorov nećak koji baš sada treba posao i sva vaša očekivanja padnu u vodu. Sve dok ne dobijete konkretnu ponudu za posao, nemojte biti sigurni da ćete dobiti posao. I dalje aktivno tražite posao jer možda naiđete na bolju ponudu, a tako ćete imati otvorene druge opcije ako vas odbiju.

4. Otiđete na odmor gdje ćete biti nedostupni

Nitko ne očekuje da strepite nad telefonom i e-mailom i da samo razmišljate o poslu. No, ukoliko ste ušli u zadnji krug natječaja za posao i očekujete finalnu odluku vaših mogućih poslodavaca prije nego otiđete na odmor, svakako ih kontaktirajte. Ako ne pošaljete e-mail ili nazovete poslodavce da im javite da ćete biti nedostupni, ukoliko vas nazovu, a ne dobiju odgovor od vas, moguće je da će vas otpisati i zaposliti drugog kandidata.

5. Stalno razmišljate hoćete li dobiti posao

Konstantno se preispitujete zašto vas još nisu nazvali. Jesu li vas trebali već nazvati? Znači li to da nisu zainteresirani? Ako je nestao oglas za posao, znači li to da su već nekog drugog zaposlili? Hoće li mi poslati ponudu ako su gledali moj LinkedIn profil? Pokušajte posao staviti po strani i opustite se. Nemojte se previše opterećivati hoćete li dobiti posao ili ne, jer time sigurno nećete ubrzati njihovu odluku ili ih potaknuti da vas zaposle. Ako se opustite i ne razmišljate o poslu, iznenadit ćete se kada vas nazovu i kažu da ste dobili posao.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ima i opcija br 6:
Da li sam dao dovoljno i pravoj osobi?

New Report

Close