Svjetski poznat robotičar idući mjesec u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2019. u 13:00
Foto: Empa YouTube screenshot

Dr. Mirko Kovač, Švicarac hrvatskog porijekla, krajem ožujka boraviti će nekoliko dana u Zagrebu, gdje će održati predavanje o suvremenoj robotici koju trenutno razvija u Zurichu. Poslovnom dnevniku obećao je intervju u kojem će otkriti kako želi potaknuti razvoj robotike i u Hrvatskoj.

Kovač dolazi na konferenciju o bespilotnim letjelicama DroneDays (26-27. ožujka), a već je nekoliko puta do sada u Hrvatskoj održao predavanja o razvoju tehnologije budućnosti te suradnji robota i ljudi, ponajprije u kontekstu zračne robotike.

No sada će po prvi puta doći u svojstvu voditelja najnovijeg Centra za zračnu robotiku "NEST Aerial Robotics Hub", osnovanog u Švicarskoj potkraj prošle godine.

Kovač je kao direktor Odjela za aeronautiku Kraljevskog koledža u Londonu, potaknuo osnivanje novog švicarskog Centra za zračnu robotiku, kroz suradnju spomenutog londonskog koledža i Švicarskog federalnog laboratorija za materijale, znanost i tehnologiju (Empa).

Leteći roboti koji lete unutar zgrada i održavaju ih

Cilj novog Kovačevog projekta je razviti robote koji samostalno i sigurno lete među ljudima te rade na održavanju zgrada. Kovač je jedan od vodećih stručnjaka u svijetu u razvoju robota inspiriranih biologijom, odnosno živim organizmima.

Početni modeli njegovih letećih robota ili dronova patrolirat će, uočavati i popravljati manje kvarove u zgradi. Roboti će letjeti među ljudima, a koristit će sličnu tehnologiju kao samovozeći automobili.

To je tzv. simultano lociranje i mapiranje (SLAM), pomoću kojeg roboti izrađuju trodimenzionalne mape okoliša kojim prolaze, što im omogućuje da mogu navigirati, sami sebe kontrolirati i izbjegavati prepreke.

Znanstvenici iz Kovačevog Odjela za aeronautiku rade na daljnjem razvoju te autonomne tehnologije dronova. S druge strane, znanstvenici iz švicarskog Empa pridonose projektu svojim znanjem o mekanim materijalima, pogodnim za izradu robota koji će letjeti u blizini ljudi.

Nakon što je postao inženjer na Sveučilištu u Zürichu, Kovač se dodatno obrazovao na području robotike na Harvardu i Berkeleyju. Doktorirao je na projektu robota skakavca, a potom se specijalizirao za razvoj malih letećih dronova pod imenom MAV, Micro Aerial Vehicles, također inspiriranih stvarnim bioorganizmima.

Međunarodni projekt za razvoj robota budućnosti

Kovač je za Poslovni.hr potvrdio da sudjeluje i u međunarodnom Projektu RoboCom ++, kojem je cilj okupiti zajednicu najvećih robotičkih stručnjaka u svijetu na promišljanju, dizajniranju i razvoju tehnologije izrade najsuvremenijih robota budućnosti.

Spomenuti projekt namjerava do 2030. godine stvoriti robote za pratnju, dizajnirane na temelju znanstvenih istraživanja inteligencije u prirodi.

Projekt koordinira talijanski BioRobotics Institut Scuola Superiore Sant'Anna i uključuje 35 partnerska instituta iz najrazvijenijih država svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close