Zid prema Meksiku neće se dizati novcem za borbu protiv droge

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2019. u 22:00
Barijera između dviju zemalja još nije podignuta
, Foto: REUTERS

Niti viši sud Trumpu nije dozvolio korištenje 2,5 mlrd. USD iz fonda za narkotike.

Američki Savezni žalbeni sud odbio je ukinuti zabranu Trumpovoj administraciji da koristi 2,5 milijarde dolara namijenjenih borbi protiv ilegalnih narkotika za izgradnju zida duž južne američke granice s Meksikom.

Odluka je još jedna prepreka u naporu predsjednika Donalda Trumpa da izgradi granični zid, jedno od njegovih najvećih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016. kada je tvrdio da će zid platiti Meksiko.

Nema javnog interesa

“Kongres nije osigurao novac za izgradnju graničnih prepreka koje optuženici nastoje izgraditi ovdje”, ustvrdilo je tročlano sudsko vijeće 9. američkog okružnog žalbenog suda u presudi koju je donijelo s dva glasa za i jednim protiv. “Kongres je vjerojatno odlučio da takva gradnja u ovom trenutku nije u javnom interesu. … Nije na nama da dođemo do drugačijeg zaključka”, stoji u odluci.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da financira zid iako je u veljači proglasio izvanrednu situaciju na nacionalnoj razini i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Žalba nekoliko država

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporile su upravnu odluku u dvije tužbe. Sudac Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je prošlog petka da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji pograničnog zida novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit. Sudac je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za granični zid.

Trumpova administracija žalila se na odluku u subotu i zatražila da se zabrana korištenja reprogramiranih sredstava obustavi do ishoda žalbe.

No, tročlano žalbeno sudsko vijeće u srijedu je njihov zahtjev odbilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close