Žene u britanskoj financijskoj industriji plaćene za trećinu manje od muškaraca

Autor: Ana Blašković , 06. listopad 2021. u 22:01
Foto: Pixabay

Financije su sektor u kojem dominiraju muškarci i mukotrpno se iskorjenjuju nejednakosti.

Najmoćnije britanske banke napravile su određene pomake u sužavanju jaza plaća između žena i muškaraca, no jednake plaće za isti posao zasad ostaju nedostižan cilj. Za razliku od banaka, industrija osiguranja napravila je korak nazad, pokazuje analiza Reutersa.

Od 2017. godine kompanije u Velikoj Britaniji s više od 250 zaposlenika dužne su objavljivati razlike u plaćama i bonusima svojih muških i ženskih zaposlenika. Zbog situacije s Covidom 19 prošle godine rok je produljen za šest mjeseci do 5. listopada za podatke koji se odnose na 2019./2020., prema su mnogi unatoč izvanrednim okolnostima objavili traženo.

Razlike u plaćama žena i muškaraca, uobičajeno za isti posao, pokazatelj je nejednakosti koji suvremena društva pokušavaju iskorijeniti. Napredak je, čak i u slučajevima najrazvijenijih zemalja spor i mukotrpan. Sektor financijskih usluga u Velikoj Britaniji uobičajeno je jedan od onih gdje su razlike u plaćama zbog spola radnika najveće što se tumači manjim brojem žena na najvišim pozicijama.

Analiza Reutersa provedena je na 21 instituciji u Velikoj Britaniji među kojima su Barclays, HSBC, Lloyds, Standard Chartered, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse i Deutsche Bank. Rezultati pokazuju sužavanje jaza medijalne plaće za samo 0,4 postotnih bodova, na 33,4 posto u travnju 2020. Godinu dana ranije, žene su u prosjeku imale 33,8 posto niža primanja od muških kolega, a usko gledajući samo bankarski sektor, jaz je za jedan postotni bod.

Dok žene u financijskoj industriji, tradicionalno najmoćnoj u kojoj i danas dominiraju muškarci, imaju oko trećine manje plaće i bonuse od muškaraca, prosječni jaz u primanjima u cjelokupnoj britanskoj ekonomiji dvostruko je manji, u travnju 2019. iznosio je 14,6 posto. “Britanska financijska industrija često se ističe kao primjer, no zaista bi tu stvari trebalo počistiti.

Ta industrija je ogromni poslodavac u Velikoj Britaniji koja ima priliku promijeniti stvari na bolje vlastitim primjerom”, kaže glavna direktorica Chartered Management Instituta Ann Francke. Najveće odstupanje plaća žena i muškaraca ima Goldman Sachs, od 51,8 posto. To je tek 1,4 posto “poboljšanja” u odnosu na prethodnu godinu, ali i najveći napredak među bankama.

Banka je u internom dopisu zaposlenicima istaknula je da je smanjenje jaza “ključni prioritet” te da je kompanijski cilj dosegnuti udio od 40 posto žena na visokim pozicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close