Zbog velikog porasta zaraze delta virusom građanima ponovno uveli obvezno nošenje maski

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2021. u 12:20
Foto: Reuters

Ministarstvo zdravstva ponovno je uvelo pravilo nošenja maski za sve zatvorene prostore, osim vlastitog doma.

Izrael je svojim građanima u petak naložio da ponovno moraju nositi maske u zatvorenom, 10 dana nakon što im je dopušteno da ih maknu, zbog kontinuiranog porasta broja zaraženih koronavirusom koji se pripisuje vrlo zaraznoj delta varijanti virusa.

Zahtjev za nošenje maski jedan je od samo nekoliko preostalih socijalnih ograničenja jer je Izrael zahvaljujući brzoj kampanji cijepljenja smanjio broj zaraženih.

No, taj se broj ovaj tjedan više nego učetverostručio i popeo na 138, nakon izbijanja epidemija pripisanih delta varijanti u dvjema školama, što je natjeralo dužnosnike da ponovno postrože neka ograničenja i apeliraju na roditelje da cijepe djecu u dobi  između 12 i 15 godina.

Ministarstvo zdravstva ponovno je uvelo pravilo nošenja maski za sve zatvorene prostore, osim vlastitog doma, i objavilo je da također preporučuje maske na velikim okupljanjima na otvorenom, posebno spominjući događaje obilježavanja gay pridea koji se ovog vikenda održavaju u Izraelu.

Otprilike 55 posto izraelskog stanovništva od ukupno 9,3 milijuna primilo je obje doze cjepiva Pfizer-BioNTech. Prošlog mjeseca uvjeti za cijepljenje prošireni su na djecu od 12 do 15 godina, ali je prihvaćenost u toj dobnoj skupini niska.

U travnju je izraelski koordinator zadužen za pandemiju Nachman Ash rekao da Izrael može postići “imunitet stada” kad je 75 posto njegove populacije cijepljeno ili ima prirodni imunitet nakon covida-19.

No, u četvrtak je, uzimajući u obzir veću zaraznost delta varijante, povećao brojku na “najmanje 80 posto”.

Trenutno je oko 65 posto izraelskog stanovništva cijepljeno ili se oporavilo od covida-19, prema podacima ministarstva zdravlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close