Zbog neplaćanja, Putin ograničio isporuke plina Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2014. u 22:00
Ruski predsjednik Vladimir Putin nepopustljiv je i prema Srbiji/REUTERS

Srpski mediji pišu da Putinov posjet Beogradu nije prošao u revijalnom tonu i da je bilo ozbiljnih sukoba oko gospodarskih tema.

Iako se u Srbiji često hvale svojim "strateškim partnerstvom" s Rusijom, ekonomski potezi najveće zemlje na svijetu prema našim susjedima su uglavnom bazirani samo na čistoj računici profitabilnosti.

Najnoviji primjer za to je euforija prilikom nedavnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu kada je, njemu u čast, organizirana i velika vojna parada, prva održana nakon sada već davne 1985. godine, a kada je bilo govora o otvaranju ruskog tržišta za robu iz Srbije, posebice za automobile iz Kragujevca, te o jeftinim energentima iz Rusije. No, neposredno nakon povratka iz Beograda u Moskvu, Putin je nezadovoljan postignutim dogovorima u Srbiji odlučio smanjiti isporku plina toj zemlji za 28 posto. Kako piše beogradski dnevnik Danas, Putin je tu odluku donio nezadovoljan ishodom posjete Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio potpisati protokol kojim se regulira vraćanje duga za ruski plin do ožujka naredne godine, u iznosu od oko 200 milijuna dolara.

Premijer je, kako tvrde izvori lista Danas, odbio potpisati garancije da će Srbija do ožujka vratiti taj dug, jer smatra da je taj Putinov zahtev nekorektan i neumjesan s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije (NIS) uveliko profitira na Srbiji. Nezadovoljan odbijanjem premijera da potpiše protokol o vraćanju duga u naredna četiri mjeseca, Putin je dva dana nakon posjete Srbiji, odlučio smanjiti isporuku plina za trećinu od ukupnih dogovorenih količina. Danas saznaje da je Vučić Putinu kao razlog za odbijanje potpisivanja obvezujućeg dokumenta, kojim bi Srbija trebala da vrati dug do ožujka 2015. godine, naveo činjenicu da Rusija uzima veliki profit preko NIS-a, a što je omogućio "štetan" ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine. Aleksandar Vučić je o svemu ovome obavijestio članove vlade Srbije na posljednjoj sjednici.

Prema izvorima lista, premijer je bio ljut zbog Putinovog zahtjeva da Srbija vrati 200 milijuna dolara do trećeg mjeseca. Vučić je, tvrdi Danas, rekao i da je vrlo razočaran Putinovom odlukom da smanji isporuke plina Srbiji. List piše da je Aleksandar Antić, ministar energetike, dobio zaduženje da napiše prosvjedno pismo ruskoj energetskoj kompaniji koja im isporučuje plin – Gazpromu. Iako o cijeni koju pojedina zemlja plaća za ruski plin ima dosta spekulacija, prema službenim podacima Srbija plaća 488 dolara za tisuću kubnih metara. Cijena za pojedinu zemlju ovisi više o tome koliko je ta zemlja ovisna o ruskom plinu nego, uz izuzetke, o političkim odnosima.

Tako je cijena ruskog plina u "neprijateljskoj" Velikoj Britaniji svega 230 dolara za tisuću kubnih metara jer ta zemlja gotovo da i ne troši plin iz Sibira. Prema podacima Gazproma, Srbija je prošle godine uvezla dvije milijarde kubnih metara plina iz Rusije. Godinu prije to je bilo na razini od 1,9 milijardi, a u 2011. svega 1,4 milijarde. Srpski mediji navode da je toj zemlji potrebno godišnje oko 2,2 milijarde kubnih metara plina, a ugovor s Rusima im daje pravo na povlačenje do pet milijardi.

Nove cijene

Plin u studenome prosječno skuplji 3,6 posto

Plin u Srbiji od subote je skuplji prosječno 3,6 posto, dok će za kućanstva cijena porasti 3,3 posto, ali od 15. studenoga. Nova prosječena cijena plina iznosit će za sve kupce 45 dinara, a za sva kućanstva 49 dinara po prostornom metru (bez PDV-a). Do više cijena plina došlo je zbog rasta tečaja dolara kojim se plaća uvozni plin, navodi se u priopćenju Agencije za energetiku. U Srbiji 10 posto kućanstava ima priključak za plin. Cijena po kojoj se plin uvozi iz Rusije mijenja se tromjesečno i određuje se za svako sljedeće tromjesečje na temelju prosječne cijene tri derivata nafte na relevantnoj burzi u protekla tri tromjesečja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čist račun – dugo bratstvo.

New Report

Close