Zara je ‘pobijedila’ i koronu, a najveći konkurent i dalje zaostaje

Autor: Tomislav Pili , 16. rujan 2021. u 07:30
Španjolski trgovac trenutno prodaje robu u 6654 trgovine/REUTERS

Prodaja španjolskog Inditexa dosegla je 7 milijardi eura što je 7 posto više nego u istom razdoblju 2019. dok švedski trgovac i dalje bilježi pad od 11 posto.

Španjolski Inditex, vlasnik lanca trgovina odjećom Zara, “pobijedio” je koronavirus dok najveći konkurent i dalje osjeća posljedice pandemije. Kako prenosi Reuters, Inditex je jučer objavio kako je prodaja u drugom fiskalnom tromjesečju dosegla 6,99 milijardi eura.

Time je prodaja najvećeg svjetskog trgovca odjećom za 7 posto nadmašila razine viđene prije pandemije bolesti COVID-19. Kompanija takav rezultat pripisuje činjenici da je glavnina trgovina opet otvorena, a i kupci su požurili obnoviti garderobu uslijed otvaranja gospodarstva.

U skladu s očekivanjima

Prodajni rezultat uglavnom je u skladu s očekivanjima analitičara u anketi Refinitiva koji su prognozirali prodaju od 7,02 milijarde eura. Osim prodajnih prihoda, Inditex je ostvario i veću dobit nego 2019. godine.

Kako stoji u izvješću, neto dobit dosegla je rekordnih 850 milijuna eura što je četiri posto više nego 2019. godine. Za ilustraciju, u drugom kvartalu prošle godine dobit je iznosila 214 milijuna eura.

No, pokazatelj profitabilnosti – zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) – unatoč skoku od 109 posto, sa 3,1 milijardu eura i dalje je niža nego prije dvije godine kada je iznosila 3,4 milijarde eura.

850

milijuna eura dosegla je neto dobit Inditexa u drugom kvartalu

Osim toga, iznos gotovine u bilanci kompanije popeo se na 8 milijardi eura, dok je u srpnju prošle godine iznosio 6,49 milijardi eura, a prije dvije godine 6,73 milijarde eura.

Istovremeno, švedski H&M objavio je kako je u tri mjeseca do kolovoza prodaja rasla slabije od očekivanja te je i dalje ispod predpandemijskih razina. H&M-u je prodaja rasla 9 posto na godišnjoj razini dosegnuvši 55,6 milijardi kruna (6,46 milijardi dolara).

To je 11 posto niže nego u drugom tromjesečju 2019. kada je prodaja iznosila 62,6 milijardi kruna. Inače, analitičari u anketi Refinitiva su očekivali da će švedski trgovac objaviti rast prodaje od 14 posto. Iz H&M-a su pojasnili kako epidemiološka ograničenja, posebice u Aziji, i dalje koče oporavak poslovanja.

Na kraju tromjesečja oko 100 trgovina bilo je privremeno zatvoreno, dok na početku kvartala nije radilo njih 180.

S druge strane, Inditex je istaknuo kako je u prošlom tromjesečju radilo 99 posto njegovih trgovina. Španjolski modni div trenutno prodaje robu u 6654 trgovine širom svijeta. Godinu ranije bilo ih je 7337.

Tijekom pandemije Inditex je ojačao digitalni kanal prodaje i zatvorio manje trgovine nauštrb širenja velikih prodajnih prostora koje mogu funkcionirati i kao mini distribucijska središta.

Fokus na internetsku prodaju dao je rezultata. Kompanija je u prvom polugodištu zabilježila rast internetske prodaje od 36 posto u odnosu isto lanjsko razdoblje.

Promjena navika

Koliko je pandemija promijenila potrošačke navike govori i podatak da je vrijednost internetske prodaje 137 posto viša nego u istom razdoblju 2019. godine. Koliko važnosti Inditex polaže na internetsku prodaju, kazuje i procjena da će taj kanal ove godine prijeći udjel od 25 posto u ukupnoj prodaji. Podsjetimo, Inditex je bio snažno pogođen pandemijom.

U jednom trenutku prvog vala, 95 posto trgovina u svijetu moralo je biti zatvoreno. U ožujku prošle godine morali su otpisati zalihe vrijedne 287 milijuna eura, a mjesec dana kasnije Inditex je objavio prvi gubitak otkako je dionice uvrstio na burzu, od 409 milijuna eura. Četvrti kvartal prošle godine također je razočarao s obzirom da je broj zaraženih u većini država opet počeo rasti.

Iako se trgovci odjećom sve više oporavljaju od pandemije, sada ih muči širenje delta soja koronavirusa, ali i problemi u globalnim lancima opskrbe. No, Inditex takvih problema očito još nema. Tijekom kolovoza i prvog tjedna rujna prodaja u fizičkim i internetskim trgovinama bila je 22 posto viša nego prije godinu dana te 9 posto viša nego 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close