Za 49% Tovarnog prometa češki bogataš plaća 80 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2019. u 10:48
SŽ-Tovarni promet krajem 2018. imao je 1200 zaposlenih

Češki EPH ima oko 12 milijardi eura vrijednu imovinu i ulaganja, uglavnom u energetskom sektoru, a nedavno se proširio i na logistiku.

Priča o izboru strateškog partnera za Teretni promet, najprofitabilniji dio Slovenskih željeznica (SŽ), koja traje od 2016. godine, čini se završenom.

Prema informacijama portala Siol.net, Uprava SŽ, na čelu s Dušanom Mesom, konačno se dogovorila s češkom grupom Energetski i industrijski holding (EPH) o ulasku u vlasništvo tvrtke SŽ-Teretni promet. O tome će sljedećih tjedana raspravljati NO SŽ-a, a posljednju riječ dat će Slovenski državni holding (SSH), krovni upravitelj državne imovine.

Utjecat će na upravljanje
Dušan Mes za Siol.net samo je potvrdio da su "pregovori u završnoj fazi". Prema informacijama portala, Česi će steći 49% udjela u SŽ-Teretnom prometu uplatom oko 80 milijuna eura dodatnog kapitala. Očekuje se da će zauzeti najmanje dvije od pet pozicija u Upravi slovenske tvrtke, te da će imati jednak utjecaj na upravljanje. U SŽ-u su od početka 2016. tražili strateškog partnera za Teretni promet.

 

8 milijuna

eura iznosila je lani neto dobit SŽ-Teretnog prometa

U početku su u igri bile Austrijske željeznice (ÖBB), a nakon što su se Austrijanci povukli Željeznica je javnim pozivom tražila novog partnera. Dobili su pet ponuda, i to od njemačkog logističara Hamburg Hafen und Logistik (HHLA), češkog EPH, Poljske državne željeznice (PKP), Ruske državne željeznice (RŽD) i Francuske željeznice (SNCF). SŽ-Tovarni promet je krajem prošle godine imao 1200 zaposlenih, ostvareno je osam milijuna eura neto dobiti, četvrtinu manje nego godinu prije, i 10 milijuna eura novčanog toka iz poslovanja. Imao je i 123 milijuna eura financijskih obveza.

Češki EPH ima oko 12 milijardi eura vrijednu imovinu i ulaganja, uglavnom u energetskom sektoru. U srpnju su potpisali ugovor s njemačkom tvrtkom Uniper o kupovini njenog energetskog poslovanja u Francuskoj, a u travnju su od američke energetske kompanije AES kupili dvije termoelektrane u Sjevernoj Irskoj. Od 2016. godine EPH zajedno s Enelom kontrolira većinu Slovačkih elektrana, nekada najveće tamošnje državne energetske tvrtke.

Djeluje od Jadrana do Baltika
Posljednjih godina EPH se proširio na područje logistike. Njegova tvrtka EP Cargo, osnovana za prijevoz ugljena iz rudnika i druge opreme za termoelektrane u vlasništvu kompanije, prije tri godine sklopila je strateško partnerstvo s češkim prijevoznikom Spedica Group. Nedavno su najavili kupovinu novih lokomotiva, uglavnom za potrebe njemačkog tržišta. EP Cargo posluje i u Poljskoj, a ulaskom u Slovenske željeznice upotpunit će područje svog djelovanja između Jadrana i Baltičkog mora.

Najveći vlasnik EPH-a je milijarder Daniel Křetínský, jedan od najbogatijih Čeha. Bivši odvjetnik, jedan je od poduzetnika koji su se pojavili u vrijeme češke privatizacije, a koji su kasnije prerasli granice svoje domovine i zbog toga šire svoje poslovno carstvo u inozemstvu. Nedavno je Křetínský kupio i 49% udjela u francuskom listu Le Monde, što je uznemirilo novinare koji se boje gubitka neovisnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close