WHO: Prijeti opasni otpad stvoren u pandemiji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2022. u 22:00
Većina od 87.000 tona osobne zaštitne opreme završilo je kao otpad/Reuters

Procjenjuje se da je oko 8 milijardi doza cjepiva primijenjenih na globalnoj razini proizvelo dodatnih 144.000 tona otpada u obliku staklenih bočica, štrcaljki, igala i sigurnosnih kutija.

Nagomilane odbačene štrcaljke, korišteni kompleti za testiranje i bočice cjepiva u pandemiji koronavirusa stvorili su desetke tisuća tona medicinskog otpada koji prijeti ljudskome zdravlju i okolišu, upozorava se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije u utorak.

Procjenjuje se da je oko 87.000 tona osobne zaštitne opreme (PPE), ili ekvivalent težine nekoliko stotina plavih kitova, naručeno preko portala UN-a od sredine 2021. – od kojih je većina završila kao otpad.

U izvješću se također spominje oko 140 milijuna testnih kompleta s potencijalom za stvaranje 2600 tona uglavnom plastičnog smeća i dovoljno kemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena.

Osim toga, procjenjuje se da je oko 8 milijardi doza cjepiva primijenjenih na globalnoj razini proizvelo dodatnih 144.000 tona otpada u obliku staklenih bočica, štrcaljki, igala i sigurnosnih kutija.

Čak i prije pandemije, oko trećine zdravstvenih ustanova nije bilo opremljeno za rukovanje postojećim količinama otpada, rekao je WHO.

To je čak 60 posto u siromašnim zemljama, navodi se u izvješću. Zajednice u blizini loše upravljanih odlagališta također mogu biti pogođene kontaminiranim zrakom zbog spaljivanja otpada, loše kvalitete vode ili nametnika koji prenose bolesti, dodaje se.

Komentirajte prvi

New Report

Close