U WHO su jako zabrinuti: Ovo su 3 najugroženije zdravstvene usluge otkako je pandemije

Autor: Marija Crnjak , 02. rujan 2020. u 13:08
Sve zemlje imale su prekid rada usluga, i do 50 posto/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Pogođene su sve usluge, uključujući osnovne usluge za zarazne bolesti koje nisu prenosive bolesti, mentalno zdravlje, reproduktivno zdravlje, …

Prvo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o procjeni utjecaja pandemije na osnovne zdravstvene usluge, provedeno u 105 zemalja svijeta bez Hrvatske, pokazalo je da su sve zemlje imale prekid rada usluga i do 50 posto, s većim postotkom u zemljama s nižim dohotkom.

U WHO su jako zabrinuti, te se boje da bi velika zdravstvena postignuća iz zadnjih dvaju desetljeća mogla biti izbrisana u kratkome razdoblju.

Pogođene su sve usluge, uključujući osnovne usluge za zarazne bolesti koje nisu prenosive bolesti, mentalno zdravlje, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata te prehrane.

Hitne službe bile su najmanje poremećene, iako je 16 zemalja izvijestilo o prekidima u svim hitnim uslugama. Najteže su pogođene mobilne kampanje, kao što su prevencija malarije ili imunizacija.

Među najugroženijim uslugama su programi rutinskog cijepljenja (70%), programi planiranja obitelji (68%), dijagnosticiranje i liječenje raznih oblika raka (55%). Čak 76 posto zemalja izvijestilo je o smanjenju pohađanja ambulantne njege.

Komentirajte prvi

New Report

Close