Vodećih pet zemalja EU-a pojačava suradnju protiv porezne evazije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 11:45
Thinkstock

Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv porezne evazije, izvijestili su danas europski mediji.

Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija postigle su dogovor o automatiziranoj razmjeni podataka o vlasnicima bankovnih računa u sklopu borbe protiv porezne evazije, izvijestili su danas europski mediji.

U zajedničkom pismu koje su jučer uputili Europskoj komisiji ministri financija pet najvećih zemalja EU-a izvijestili su da su postigli dogovor o 'pilot' projektu automatske razmjene podataka, čija je svrha suzbijanje porezne evazije, piše informativni portal EUobserver.

Incijativa je otvorena i za druge zemlje EU-a a temelji se na nedavno usvojenom američkom zakonu koji zahtijeva od američkih građana da poreznim vlastima dostave podatke o banovnim računima u inozemstvu, a inozemne banke da im dostave podatke o svojim američkim klijentima.

U Europskoj su uniji usvajanje sličnog zakona dosada kočili Austrija i Luksemburg, inzistirajući na načelu bankovne tajne u slučaju domaćih ali i inozemnih klijenata.

Pet europskih ministara financija "poziva sve zemlje članice EU-a da bez odgode postignu dogovor" o odgovarajućem prijedlogu zakona kako bi "Europa mogla preuzeti voeću ulogu u promociji globalnog sustava automatske razmjene podataka i lišiti skrovišta one koji nastoje izbjeći plaćanje poreza".

Urušavanje ciparskog bankovnog sustava, čija vrijednost – kao i u slučaju onog luksemburškog – višestruko nadmašuje vrijednost BDP-a, te niz otkrića o offshore modelu regulative i oporezivanja bankovnog sustava izložili su Austriju i Luksemburg pojačanom pritisku da izmijene svoja stajališta prema pitanju bankovne tajne.

Luksemburg je već signalizirao da je 'otvoren' za raspravu o bankovnoj tajni a jučer je i austrijski kancelar Werner Fayman u razgovoru za Kleine Zeitung kazao da je njegova zemlja "spremna razgovarati o intenzivnijoj razmjeni informacija o međunarodnim ulagačima".

Dodao je ipak da će načelo bankovne tajne ostati na snazi za domaće klijente, napominjući da bi bilo "apsurdno" kada bi baka u Austriji morala domaćem ministru financija dostavljati podatke o svojoj štednji.

Njegova se izjava nadovezala na izjavu glasnogovornika povjerenika EU-a za poreznu politiku Algirdasa Šemete da je austrijsko odbijanje izmjena zakona o bankovnoj tajni 'neprihvatljivo'.

Šemeta je izrazio zadovoljstvo inicijativom pet najvećih članica EU-a, ističući u službenoj izjavi da bi "mogla ubrzati" odgovarajuća nastojanja na razini EU-a.

"Transparetnost je ključna kada je u pitanju borba protiv porezne evazije a aktualno globalno okruženje ne ostavlja puno prostora onima koji joj se protive", dometnuo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close