Vijetnamske tvornice kao Samsungov adut

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2020. u 22:00

Polovica Samsungovih mobitela proizvodi se u Vijetnamu gdje epidemija daleko manje utječe.

Samsungu će se konkretno isplatiti ulaganje u proizvodnju mobitela u Vijetnamu, ocjenjuju tehnološki analitičari, nakon upozorenja Applea da njegovo poslovanje “nagriza” epidemija koronavirusa.

Američka kompanija objavila je u ponedjeljak da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode. Taj tehnološki div poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

Odgođeni oporavak
“Apple je poručio da bi njegov oporavak mogao biti odgođen, što bi moglo značiti da bi utjecaj virusa mogao potrajati i duže od ovog tromjesečja. Da se cijena dionice Applea kreće na niskim razinama, to ne bi puno značilo. No, njima se trguje po rekordno visokoj cijeni, pa će ulagači sigurno biti u iskušenju da ih prodaju”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog Appleovog upozorenja, pod pritiskom je jučer na azijskim burzama bio cijeli tehnološki sektor, pa je, primjerice, cijena dionice Samsunga pala više od 2, a Sonya više od 2,5 posto. Unatoč prvotnoj negativnoj reakciji na burzi, analitičari smatraju da bi Samsung mogao izvući velike koristi iz proizvodnih problema s kojima se tehnološke kompanije suočavaju u Kini. Naime, polovica mobitela južnokorejske kompanije proizvodi se u Vijetnamu gdje koronavirus daleko manje utječe na gospodarstvo.

Kineski proizvođač Xiaomi također je prošloga tjedna objavio kako će mu rezultati za prvo tromjesečje biti lošiji od očekivanja. Drugi značajni kineski proizvođač, Huawei, nije objavio ikakve proizvodne probleme.

Međutim, Reutersovi izvori unutar Samsunga, kao i analitičari i dobavljači očekuju da zastoj u gospodarstvu izazvan epidemijom neće zaobići ni Huawei. Iako je većina domaćih i stranih kompanija koje posluju u Kini prije tjedan dana opet započela s radom, nedostatak radnika i drugi problemi povezani s epidemijom zadržali su razinu proizvodnje na minimumu. S druge strane, Samsung se posljednjih godina sve primjetnije povlačio s kineskog tržišta, shvaćajući da će teško dobiti bitku s lokalnim konkurentima.

Prošle godine kompanija je potpuno ugasila proizvodnju u Kini s obzirom da mu je tržišni udjel pao praktički na nulu. Izvor upoznat sa Samsungovim dobavnim lancem ističe za Reuters kako je južnokorejska kompanija bolje pozicionirana od konkurenata, kao što su Apple i Huawei.

Međutim, poznavatelji Samsungove proizvodnje u Vijetnamu smatraju kako kompanija ipak nije potpuno imuna na epidemiju koronavirusa, posebno ako se ona ne suzbije tijekom drugog tromjesečja. U tom će slučaju njegova proizvodnja trpjeti s obzirom da dobar dio dijelova dolazi od kineskih dobavljača.

Prekogranični problemi
Problemi s prekograničnom isporukom pojavili su se u ranoj fazi izbijanja epidemije kada je Vijetnam uveo postrožene granične kontrole, navodi Hong Sun, potpredsjednik korejske poduzetničke komore u Vijetnamu.

Problemi su u međuvremenu nestali, ali rizik i dalje postoji ako kineski proizvođači elektroničkih dijelova neće moći raditi. Samsung se također oslanja i na kineske ugovorne proizvođače u proizvodnji cjenovno povoljnijih modela mobitela.

U izjavi za Reuters iz Samsunga su poručili kako čine sve što je njihovoj moći da bi minimizirali bilo kakav utjecaj na poslovanje. Podsjetimo, TrendForce je nedavno snizio očekivanja proizvodnje Huaweija za 15 posto, a Applea za 10 posto. Projekcije za Samsung snižene su pak za svega tri posto.

Prije izbijanja epidemije, industrija mobilnih telefona predviđala je da će ove godine prekinuti s trendom pada prodaje koji traje već dvije godine. Glavni pokretač rasta trebali bi biti 5G mobiteli.

Prošloga tjedna Samsung je javno predstavio trojac novih modela svoje najskuplje linije S20, kao i novi preklopni mobitel. Reutersovi izvori tvrde kako bi epidemija koronavirusa mogla odgoditi izlazak novih modela Samsungovih konkurenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close