Veliki njemački trgovački lanci uvode promjene: Kupci će od sada morati ostavljati polog

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2023. u 08:07
FOTO: REUTERS/Jim Vondruska

Nova pravila za kupce u Njemačkoj odnose se na povratnu ambalažu. Kako pišu njemački mediji, od 1. siječnja povećati će se broj proizvoda za koje će biti potrebno platiti povratnu ambalažu.

Nova uredba odnosi se na pića s udjelom mlijeka od najmanje 50 posto, kao i na jogurte i kefire koji se nude u plastičnim bocama, prenosi Fenix magazin.

Na proizvode mliječne mješavine robnih marki Aldi, Lidl, Rewe također je potrebno platiti polog, pišu njemački mediji. No, na mlijeko u plastičnim bocama ne naplaćuje se polog.

Polog od 25 centi se naplaćuje na sljedeće jednokratne plastične boce za piće i limenke za piće kao što su voćni sokovi, mineralna voda, izvorska voda, stolna voda, energetska pića, pivo i miješana pivska pića (sa i bez alkohola), alkoholna miješana pića (npr. “alcopops”), cider (pjenušavo vino od jabuke), vino i miješana vinska pića, napitci od čaja i kave ako se piju hladni (kao što su ledeni čajevi) i slično.

“Trgovci moraju primiti praznu ambalažu i isplatiti jednokratni polog od 25 centi, čak i ako su pića kupljena u drugoj trgovini. Povrat pologa nije vezan uz novu kupnju”, upozoravaju iz savjetovališta za potrošače.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close