Važan gost dolazi kod Putina: Mirotvorac ili moćni prijatelj u sukobu protiv zapada?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2023. u 09:27
Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će razmatrati mirovno rješenje samo kada ruske snage napuste ukrajinski teritorij.

Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping pokazati solidarnost protiv zapadne hegemonije kad stigne u Moskvu u ponedjeljak, dok će Xi predstaviti Kinu kao svjetskog mirotvorca s namjerom posredovanja u okončanju ukrajinskog rata.

Xi će biti prvi svjetski čelnik koji će se rukovati s Putinom nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) objavio uhidbeni nalog za ruskog čelnika u petak zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju od početka rata. Moskva te optužbe odbacuje.

Rusija će predstaviti Xijev posjet – prvi nakon što je ovaj mjesec osigurao treći predsjednički mandat bez presedana – kao dokaz da ima moćnog prijatelja spremnog stati uz njega protiv neprijateljskog zapada koji, kako tvrdi, nastoji izolirati zemlju i poraziti je.

Za Xija posjet će biti diplomatski hod po žici, s tim da će Kina iznijeti prijedlog u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize, u isto vrijeme jačajući veze sa svojim saveznicima.

U članku objavljenom na početku njegova posjeta Moskvi, Xi je rekao da kineski prijedlog, objavljen prošli mjesec, odražava globalna stajališta i nastoji neutralizirati posljedice, no priznaje da rješenja nisu laka.

“Dokument služi kao konstruktivan čimbenik u neutraliziranju posljedica krize i promicanju političkog rješenja”, napisao je Xi u članku objavljenom u Ruskoj Gazeti, dnevnom listu koji objavljuje ruska vlada, prema Reutersovu prijevodu s ruskoga.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici vjerojatno će odbaciti svaki pokušaj osiguranja prekida vatre kao plan da se kupi vrijeme Putinu za pojačanje i odgodu u očekivanju ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da će razmatrati mirovno rješenje samo kada ruske snage napuste ukrajinski teritorij.

Kineski prijedlog sadrži samo opće izjave i nema konkretan prijedlog o tome kako okončati godinu dana dug rat u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi, razoreni gradovi i milijuni prisiljeni da napuste svoje domove.

U tekstu za kineski list, objavljenom na internetskoj stranici Kremlja, Putin je napisao da polaže velike nade u posjet svojega “dobroga starog prijatelja” Xija, s kim je prošle godine potpisao “neograničeno” strateško partnerstvo. On također pozdravlja i kinesku spremnost da posreduje.

“Zahvalni smo za uravnotežen stav … u vezi s događajima u Ukrajini, za razumijevanje njihove pozadine i pravih uzroka. Pozdravljamo kinesku spremnost da ima konstruktivnu ulogu u rješavanju krize”, napisao je Putin.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici duboko su skeptični u pogledu kineskih motiva navodeći da je Kina odbila osuditi Rusiju i pružila joj je ekonomski spas dok joj druge zemlje nameću sankcije.

Sjedinjene Države i NATO nedavno su optužili Kinu da razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorile ju da to ne čini, a Kina je te optužbe odbacila.

Komentirajte prvi

New Report

Close