Umjesto potrebitima, milijuni za covid potpore otišli u ruke kriminalcima

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2021. u 10:29
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Glavni osumnjičenik je 30-godišnji francuski državljanin koji ima i izraelsko državljanstvo, a uhićen je zajedno sa svojom suprugom blizu švicarske granice dok su pokušavali odletjeti u Ženevu.

Šest osoba je uhićeno zbog sumnje da su sudjelovali u sofisticiranoj prevari oko dodijele COVID potpora nezaposlenima u Francuskoj, a kriminalna grupacija operirala je u Francuskoj i Izraelu. Uz policije tih dviju zemalja u akciji je sudjelovao Europool. Sumnja se da je ova kriminalna skupina  za oko 12 milijuna eura oštetila proračun Francuske, piše Večernji list.

Radilo se o novcu koji je bio namijenjen onima koji su ostali bez posla usred pandemije COVIDA 19, a  kriminalci su  se prilikom izvlačenja novca koristili s 3600 lažnih kompanija. Te su kompanije podnosile zahtjeve  za  isplatu potpora, a novac im je isplaćivan preko  Francuske banke. Čim bi novac bio isplaćen na račune lažnih tvrtki, odmah je bio transferiran na bankovne račune diljem svijeta, nakon čega bi bio pretvaran u virtualnu valutu.

Glavni osumnjičenik je 30-godišnji francuski državljanin koji ima i izraelsko državljanstvo, a uhićen je zajedno sa svojom suprugom blizu švicarske granice dok su pokušavali odletjeti u Ženevu. Plan je bio  da od tamo odlete u Tel Aviv za koji su bukirali let u zadnji tren. U međuvremenu je francuska policija pretražila više lokacija u Francuskoj te je uhitila suosumnjičenike 30-godišnjaka, uglavnom članove njegove obitelji.

Komentirajte prvi

New Report

Close