Umjesto interesa nekolicine, novi zamah multilateralizma i jači glas globalnog juga

Autor: Narendra Modi , 30. studeni 2023. u 22:00
Nakon Indije, predsjedanje G20 od 1. prosinca preuzima Brazil/Shutterstock

Godinu dana indijskog predsjedanja skupinom G20.

Danas bilježimo 365 dana otkako je Indija preuzela predsjedanje G20. To je trenutak za promišljanje, ponovno potvrđivanje stava i pomlađivanje duha mota našeg predsjedanja ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, ‘Jedna zemlja, jedna obitelj, jedna budućnost’.

Kad smo prošle godine preuzeli ovu odgovornost, svijet se na globalnoj razini borio s višestrukim izazovima: oporavkom od pandemije Covida-19, nadolazećim klimatskim prijetnjama, financijskom nestabilnošću i dužničkim problemima u zemljama u razvoju, a sve usred slabljenja multilateralizma. U tom ozračju obilježenog sukobima i natjecanjima, razvojna suradnja je patila.

Preuzevši predsjedanje G20, Indija je nastojala ponuditi svijetu alternativu statusu quo, pomak s napretka koji je usmjeren na BDP na napredak usmjeren na čovjeka. Indija je htjela podsjetiti svijet na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja. Konačno, globalni razgovor je morao evoluirati – interesi nekolicine morali su ustupiti mjesto težnjama većine. To je zahtijevalo temeljnu reformu multilateralizma kakvog smo poznavali.

Uključiv, ambiciozan, usmjeren na akciju i odlučan – ove četiri riječi definirale su naš pristup kroz predsjedanje G20, a Deklaracija čelnika iz New Delhija (NDLD), koju su jednoglasno usvojile sve članice G20, svjedočanstvo je naše predanosti u ispunjavanju ovih načela.

Potrebe zemalja u razvoju

G20 je priznao da je zemljama u razvoju potrebno 5,9 trilijuna dolara kako bi ispunile svoje nacionalno određene doprinose do 2030.

Inkluzivnost je bila u središtu našeg predsjedanja. Uključivanje Afričke unije kao stalne članice G20 integriralo je 55 afričkih nacija u forum, proširivši ga tako da obuhvaća 80 posto svjetske populacije. Taj proaktivni stav potaknuo je opsežniji dijalog o globalnim izazovima i prilikama.

Prvi takve vrste ‘Voice of the Global South Summit’, koji je Indija sazvala u dva izdanja, najavio je novo svitanje multilateralizma. Indija je uključila zabrinutost zemalja globalnog juga u međunarodni diskurs te započela eru u kojoj zemlje u razvoju zauzimaju mjesto koje im pripada u oblikovanju globalnog narativa.

Inkluzivnost je također utjecala na državni pristup Indije G20, čineći ga građanskim predsjedništvom što i priliči najvećoj svjetskoj demokraciji. Kroz događaje ‘Jan Bhagidari’ (sudjelovanje građana), G20 je obuhvatio 1,4 milijarde građana, uključujući sve savezne države i teritorije Unije Republike Indije kao partnere. Što se tiče bitnih elemenata, Indija je osigurala da međunarodna pozornost bude usmjerena na šire razvojne ciljeve, usklađujući se s mandatom G20.

Hitna i pravična promjena
Na prekretnici strateški usvojene rezolucije ‘Agende 2030.’, Indija je dostavila Akcijski plan G20 2023. koji bi trebao ubrzati napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs). Na taj će način akcijski orijentirani plan zauzeti međusektorski pristup usmjeren na niz bitnih tema, uključujući zdravlje, obrazovanje, ravnopravnost spolova i održivost okoliša.

Ključno područje koje pokreće taj napredak je robusna digitalna javna infrastruktura (DPI). Tu je Indija bila odlučna u svojim preporukama, budući da je iz prve ruke svjedočila revolucionarnom utjecaju digitalnih inovacija kao što su Aadhaar, UPI i Digilocker. Kroz G20, uspješno smo dovršili Digital Public Infrastructure Repository, značajan iskorak u globalnoj tehnološkoj suradnji. Taj repozitorij, koji sadrži više od 50 DPI-ja iz 16 zemalja, pomoći će Globalnom jugu da izgradi, usvoji i skalira DPI kako bi otključao snagu uključivog rasta.

Za našu ‘One Earth’ (referira se na povezanost svijeta, op.ur.) uveli smo ambiciozne i uključive ciljeve za stvaranje hitne, trajne i pravične promjene. ‘Pakt o zelenom razvoju’ iz Deklaracije bavi se izazovima izbora između borbe protiv gladi i zaštite planeta, ocrtavajući sveobuhvatnu mapu puta u kojoj su zapošljavanje i ekosustavi komplementarni, dok je vlastita potrošnja osviještena klimatskim promjenama, a proizvodnja prijateljski nastrojena prema planetu.

Deklaracija skupine G20 poziva na ambiciozno utrostručenje globalnog kapaciteta obnovljive energije do 2030. S uspostavom Globalnog saveza za biogoriva i zajedničkim zalaganjem za zeleni vodik, ambicije skupine G20 da izgradi čišći, zeleniji svijet su neosporive. Ovo je oduvijek bio indijski etos, a kroz ‘Lifestyles for Sustainable Development’ (LiFE), svijet može imati koristi od naše prastare održive tradicije.

Nadalje, Deklaracija naglašava našu predanost klimatskoj pravdi i jednakosti, pozivajući na značajnu financijsku i tehnološku potporu Globalnog sjevera. Po prvi put, došlo je do priznanja potrebnog kvantnog skoka u veličini financiranja razvoja, pomicanja s milijardi na trilijune dolara. G20 je priznao da je zemljama u razvoju potrebno 5,9 trilijuna dolara kako bi ispunile svoje nacionalno određene doprinose do 2030.

Globalni poredak
S obzirom na ogromne resurse koji su potrebni, G20 je naglasio važnost boljih, većih i učinkovitijih multilateralnih razvojnih banaka. Istodobno, Indija preuzima vodeću ulogu u reformama UN-a, posebice u restrukturiranju glavnih organa poput Vijeća sigurnosti UN-a koji će osigurati pravedniji globalni poredak.

Ravnopravnost spolova zauzela je središnje mjesto u Deklaraciji što je kulminiralo formiranjem posvećene Radne skupine za osnaživanje žena, navedena skupina će provoditi usvojene točke rezolucije od 2024. Indijski zakon o ženskim kvotama iz 2023., koji uspostavljaju obvezu poštivanja jedne trećinu mjesta u indijskom parlamentu i državnoj zakonodavnoj skupštini za žene, utjelovljuje našu predanost razvoju pod vodstvom žena.

Deklaracija iz New Delhija utjelovljuje obnovljeni duh suradnje u ovim ključnim prioritetima, usredotočujući se na usklađenost politike, pouzdanu trgovinu i ambicioznu klimatsku akciju. Ponosni smo što je tijekom našeg predsjedanja G20 zaključeno 87 točaka i 118 usvojenih dokumenata, što je značajan napredak u odnosu na prošlost.

Tijekom našeg predsjedanja G20, Indija je vodila rasprave o geopolitičkim pitanjima i njihovom utjecaju na gospodarski rast i razvoj. Terorizam i besmisleno ubijanje civila je neprihvatljivo i tome se moramo posvetiti politikom nulte tolerancije. Moramo utjeloviti humanitarizam umjesto neprijateljstva i ponoviti kako ovo nije doba rata.

Drago mi je što je tijekom našeg predsjedanja Indija postigla nevjerojatno: revitalizirala je multilateralizam, pojačala glas globalnog juga, zagovarala razvoj i borila se za osnaživanje žena, posvuda. Dok predajemo predsjedanje G20 Brazilu, činimo to s uvjerenjem da će naši zajednički koraci za ljude, planet, mir i prosperitet imati odjeka u godinama koje dolaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close