Ugostiteljstvo velike europske zemlje još se nije se oporavilo. To su osobe koje kao prve ostaju bez posla

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 09:08
Foto: Pixabay

Posebice je primjetan trend po kojem nova radna mjesta nisu radna mjesta na puno radno vrijeme nego zaposlenja sa skraćenim radnim vremenom.

Ugostiteljstvo u Njemačkoj još uvijek se nije oporavilo od pandemije a posljedice krize najviše trpe zaposleni u ovoj branši, objavio je Sindikat ugostitelja u utorak.

Ugostiteljstvo je oduvijek bila branša s niskim plaćama. Od pandemije se to stanje dodatno pogoršalo, proizlazi iz studije o stanju u ugostiteljstvu sindikata ugostitelja NGG i zaklade Hans Boeckler.

Tijekom pandemije je broj zaposlenih u ugostiteljstvu opao za 21 posto te se do danas nije vratio na razinu prije pandemije. Trenutno u ovoj branši radi oko 100.000 ljudi manje nego prije pandemije.

Posebice je primjetan trend po kojem nova radna mjesta nisu radna mjesta na puno radno vrijeme nego zaposlenja sa skraćenim radnim vremenom. Mnogima novozaposlenima je posao u gastronomiji dodatni izvor zarade.

“To su osobe koje kao prve ostaju bez posla kada dođe kriza i koje su od danas do sutra nađu na ulici bez primanja”, objasnio je direktor sindikata NGG Guido Zeitler.

Osobe koje rade skraćeno radno vrijeme ili na tzv. dopunskim radnim mjestima nemaju pravo na isplatu nastavka primanja i nakon prekida radnog odnosa, kao što je to slučaj kod osoba koje uplaćuju osiguranje za nezaposlene.

Prosječna bruto plaća za zaposlene na puno radno vrijeme je u prosjeku u listopadu iznosila između 2067 eura u istočnim saveznim pokrajinama i 2622 eura u Bavarskoj. Niska plaća koja, prema navodima sindikata nije dostatna za pokrivanje rastućih životnih troškova, posebice u većim gradovima, glavni je razlog zbog kojeg radnici planiraju napustiti ugostiteljsku branšu i zbog kojeg se radnici koji su ugostiteljstvo napustili tijekom pandemije nisu vratili.

NGG tvrdi kako su se ugostiteljski objekti nakon pandemije brzo oporavili kada je u pitanju promet te da nije došlo ni do očekivanog velikog broja stečajeva nakon pandemije.

Istodobno se iz udruge hotelijera i ugostitelja Dehoga žale na smanjeni promet ove godine i posebno lošu ljetnu sezonu i ukazuju na statistike koje pokazuju da je promet u prvom polugodištu ove godine deset posto niži nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close