U Sloveniji užasnuti odlukom o odustajanju od prodaje NLB-a

Autor: Tomislav Pili , 11. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Vlada u Ljubljani i službeno prekinula prodaju najveće banke.

Slovenska vlada i službeno je zaustavila proces prodaje državnog udjela u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB). Krajem prošloga tjedna nakon sjednice vlade premijer Miro Cerar izjavio je medijima kako vlada nije dala suglasnost na prijedlog Slovenskog državnog holdinga (SDH) o minimalnoj cijeni dionice od 55 eura te rasponu cijene između 55 i 71 euro, prenosi Delo.

Duga rasprava

Postupak prodaje tako je prekinut. Iz Ljubljane su još jednom ponovili kako je problem deviznih štednih uloga nekadašnje Ljubljanske banke – čija se vrijednost kreće između 350 i 400 milijuna eura – na području Hrvatske predstavlja vanjsku objektivnu okolnost koja uz druge vanjske probleme, kao što je optužba o pranju novca u NLB-u između 2009. i 2010. godine, sprečava uspješno dovršenje prodajnoga postupka.

 

2,7 milijardi eura

uložila je država u sanaciju Nove Ljubljanske banke

“Rasprava je bila vrlo duga i sadržajna i detaljno smo proučili razloge za i protiv prodaje”, izjavio je Cerar. Dodao je da je o pitanju pranja novca pozvan i predsjednik Uprave Blaž Brodnjak kako bi pojasnio problematiku članovima vlade.

Zadatak za ministricu

Ministrici financija Mateji Vraničar Erman premijer je dao zadatak da o odluci vlade izvijesti Europsku komisiju i s njima pregovara o alternativnim rješenjima. Podsjetimo, Slovenija se obvezala da će do kraja ove godine prodati polovicu dionica NLB-a jer je tu banku prije nekoliko godina sanirala s proračunskih 2,7 milijardi eura. Slovenska vlada, a posebice sama NLB, odustajanjem od privatizacije našli su se u prilično neugodnoj poziciji.

Naime, ako slovenska vlada ne ispoštuje svoje obveze koje je dala Bruxellesu, Europska komisija ima ovlaštenje da pokrene prodaju NLB-ovih podružnica na području bivše Jugoslavije, najprofitabilnijeg dijela bančina poslovanja. Bivši predsjednik Uprave NLB-a Janko Medja upozorava kako se odustajanjem od prodaje gubi šansa za poboljšanje korporativnog upravljanja i šalje loša poruka stranim ulagačima, piše Delo.     

Komentirajte prvi

New Report

Close