U RS uvode model zadrugarstva iz Srbije

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2020. u 21:59
U Srbiji se vidi pomak zbog zadrugarstva, tvrdi Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Ove godine počet će osnivanje poljoprivrednih zadruga, uz financijsku pomoć Beograda.

Model zadrugarstva u Srbiji prihvatljiv je i za Republiku Srpsku, uvažavajući njene posebnosti, ocijenjeno je na sastanku Milana Krkobabića, ministra bez portfelja, zaduženog za regionalni razvoj Srbije i Borisa Pašalića, ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Krkobabić je rekao da očekuje da u drugoj polovici 2020. počne uvođenje tog modela obnove zadrugarstva u RS i najavio financijsku pomoć Srbije.

Govoreći o pobošljavanju uvjeta života u selima Srbije i RS, Krkobabić je rekao da je dogovoreno zajedničko provođenje programa kojeg će predložiti Nacionalni tim za preporod sela Srbije, a čiji je nositelj Srpska akademija nauka i umjetnosti, kao i provođenje programa obnavljanja zadrugarstva.

"U Srbiji se vidi pomak zahvaljujući primjenjenim mjerama u zadrugarstvu, a i sami smo uvjereni da zadrugarstvo predstavlja najbolji model opstanka ljudi na selu", rekao je Pašalić.

Ministar iz RS je dodao da je vrlo zadovoljan suradnjom s institucijama Srbije i da smatra kako je potrebno što više zajedničkih manifestacija i znanstveno-stručnih skupova.

Na sastanku su bili i predsjednici zadružnih saveza RS i Srbije, Rajko Kulaga i Nikola Mihailović, Dragan Škorić, predsjednik Akademijskog odbora SANU za selo i Darko Božić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close