‘Ovo je trenutno najaktualnije pitanje na tržištu rada i moglo bi usporiti oporavak’

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2021. u 12:50
Povjerenje poslodavaca raste i pokreću se planovi zapošljavanja, pojašnjavaju analitičari/Reuters

Početne plaće porasle su u prošlom mjesecu po najvećoj stopi od rujna 2018. godine jer je raspoloživost osoblja naglo smanjena.

Britanski su poslodavci su u svibnju u stalni radni odnos primili najviše zaposlenih otkako su se ti podaci počeli prikupljati krajem 1990-ih, što je još jedna naznaka da se gospodarstvo oporavlja od pandemije.

Rast privremenih radnih mjesta također je porastao, na najvišu razinu u zadnjih posljednjih šest godina, prema podacima britanskog Saveza agencija za zapošljavanje (REC).

“Sad imamo dosljedniju sliku o posljednjih nekoliko mjeseci koja pokazuje da povjerenje raste i da se pokreću planovi zapošljavanja”, rekla je zamjenica izvršnog direktora REC-a Kate Shoesmith.

Početne plaće porasle su u prošlom mjesecu po najvećoj stopi od rujna 2018. godine jer je raspoloživost osoblja naglo smanjena, što u REC-u povezuju s neizvjesnošću zbog pandemije i manjim brojem kandidata iz EU.

“S porastom potražnje, nedostatak vještina i radne snage koji su već postojali u Velikoj Britaniji postali su sve oštrije izraženi, a  COVID ih je samo pogoršao”, rekla je Shoesmith.

“Ovo je trenutno najaktualnije pitanje na tržištu rada i moglo bi usporiti oporavak”, dodala je.

U prošlom je mjesecu središnja Banka Engleske smanjila svoje procjene stope nezaposlenosti koja je u trećem tromjesečju dosegla vrhunac od 5,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close