Turski poduzetnik kupio četiri trgovačka centra, transakcija vrijedi oko 14 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2019. u 12:55
Foto: Getty Images

Novi vlasnik vrijednih nekretnina je tvrtka Heliks Prop, povezana s britanskim fondom Anacop.

Heta, loša banka bivše Hypo banke (danas Addiko), pronašla je kupca za četiri Tuševa trgovačka centra u Savinjskoj i Podravskoj regiji, pokazuju zemljišne knjige. Novi vlasnik mariborskog Planeta Tuš i supermarketa u Rogaškoj Slatini, Laškom i Slovenskim Konjicama je tvrtka Heliks Prop, koju vodi turski državljanin Ugur Yildirim, jedan od partnera fonda Elements Capital Partners (ECP), koji se bavi otkupom potraživanja.

Heliks Prop osnovan je u ožujku ove godine i registriran je za djelatnost trgovanja vlastitim nekretninama, pišu Finance. Izvorni osnivač tvrtke bio je ECP Tac Op, u vlasništvu Yildirima i bivšeg slovenskog ministra financija Uroša Čufera, a nakon mjesec dana od osnivanja vlasnik Heliks Propa postala je kompanija Alpha Credit Solutions 10 iz Luksemburga, koja je povezana s britanskim fondom Anacap.

Nekretnine će preprodati

Taj fond je jedan od važnijih Tuševih vjerovnika, već je od NKBM-a kupio gotovo osam posto potraživanja prema Tušu. Pri otkupu potraživanja pomogla je tvrtka Elements Capital Partners, koju Čufer već neko vrijeme savjetuje. Bivši ministar financija u početku je počeo raditi kao savjetnik Mirka Tuša u restrukturiranju Tuš Grupe, ali sada radi za Elements, odnosno za tvrtku povezanu s vjerovnikom.

“Priča o kupnji nekretnina niti na koji način nije povezana s potraživanjima”, kaže Čufer. Prema njegovim riječima, Anacap je kupio nekretnine kao investiciju. “Te nekretnine danas nisu najbolje upravljane, a neke još nisu popunjene najmoprimcima. Cilj je investitora zamijeniti upravitelje i popuniti prazna mjesta, a zatim nekretnine preprodati“, objašnjava Čufer.

Kolika je plaćeno za četiri Tuševa centra službeno nije poznato, ali prema neslužbenim informacijama ljubljanskog lista transakcija vrijedi oko 14 milijuna eura. Čufer to ne želi komentirati, a cijenu ne spominju niti u Heti, gdje su potvrdili da su prodali centre u skladu s planom prodaje imovine, ali ne otkrivaju detalje. Glavni konkurent Anacapu u kupovini potraživanja prema Tušu je financijski fond Alfi, koji surađuje s jednim od engleskih fondova. Alfi je već kupio potraživanja Addiko banke, Bawaga, Sberbanke i nedavno od Intese Sanpaolo. Oba glavna igrača sada čekaju odluku Abanke, koja drži oko 21 posto svih potraživanja od Tuša.

 

14 milijuna

eura cijena je za četiri trgovačka centra Tuš grupe

Obje zainteresirane strane već su podnijele ponudu za kupnju potraživanja, ali odluka o prodaji nije još donesena, a u međuvremenu američki fond Apollo postao je novi vlasnik Abanke. Ostali važni vjerovnici Tuša su Gorenjska banka, BKS i SID banka. Prodaja potraživanja SID banke je u tijeku, a Gorenjska banka i BKS prema nekim izvorima sklone su pretvoriti kredite u imovinu.

Stiže predstavnik vjerovnika

U međuvremenu, Mirko Tuš, osnivač grupe Tuš, prepustio je svoje vodeće mjesto u kompaniji sinu Andražu Tušu i otišao u mirovinu. Prodajna mreža Tuša sastojala se od 100 trgovina i supermarketa, drugog po veličini lanca ljekarni u Sloveniji sa 42 poslovnice, šest Tush Cash & Carry prodajnih mjesta, online trgovine za poslovne korisnike Tush Cash & Carry i četiri Tuš Planeta, koji ukupno imaju više od tri milijuna kupaca mjesečno.

Posljednjih godina Mirko Tuš bio je pod nadzorom policije i tužiteljstva, među ostalim i u slučaju Tušmobil. Tereti ga se zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju.

Mirkov sin Andraž Tuš stekao je iskustvo u Tuš grupi kao direktor marketinga, uspostavio je održivu strategiju tvrtke te se usredotočio na tehnološki razvoj.

Grupa Tuš lani je ostvarila 487,4 milijuna eura neto prihoda dok je EBITDA iznosila 16,5 milijuna eura. Prihodi su, prema tome, niži za 1,23 posto, a EBITDA za 13,3 posto. Prema informacijama iz kompanije, Tuš grupa je od 2011. godine isplatila bankama više od 300 milijuna eura obveza.

Kako neslužbeno doznaju Finance, Tuš grupa najavljuje još jednu promjenu. Vjerovnici će dobiti svog ovlaštenog predstavnika u Tušu, koji će nadzirati novčane tijekove. To bi trebao biti Marcel Mišanović Osti, koji je vodio likvidaciju Prvog faktora. Za tu poziciju predlaže ga SID banka, a očekuje se da će ga podržati preostali vjerovnici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close