Trumpove carine uzele 7,8 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 17. ožujak 2019. u 22:00
Uvoz smanjen 31,5 posto/REUTERS

Studija skupine ekonomista procijenila učinke trgovinskog rata na ekonomiju SAD-a.

Trgovinski rat s Kinom i još nekoliko država donio je Americi prošle godine vrlo opipljiv gubitak na vrijednosti gospodarstva, a negativan utjecaj vidljiv je i na najnovijim podacima o industrijskoj proizvodnji.

Studija uglednih ekonomista s američkih sveučilišta objavljena prošloga tjedna pokazala je da je američki BDP lani smanjen za 7,8 milijardi dolara zbog uvođenja carina.

Kako tumače autori, taj je gubitak ostvaren nakon što su uračunali proračunske prihode od viših carina te povećane prihode domaćih proizvođača zbog viših cijena, prenosi Reuters.

Istraživanje je analiziralo kratkoročni efekt poteza Trumpove administracije i zaključilo da je uvoz iz ciljanih država smanjen za 31,5 posto dok je američki izvoz opao 11 posto.

Zbog viših troškova uvoza potrošači i proizvođači u SAD-u pretrpjeli su udar od 68,8 milijardi dolara. Trumpov potez, osim ekonomskih, ima i negativne političke efekte. Naime, najveće gubitke pretrpjele su kompanije iz država naklonjenih Republikanskoj stranci.

Carine uz slabljenje efekata porezne reforme s kraja 2017. doveli je do pada američke industrijske proizvodnje u veljači, već drugi uzastopni mjesec.

Središnja banka priopćila je u petak da je proizvodnja smanjena za 0,4 posto, ponajviše zbog pada proizvodnje motornih vozila, strojeva i namještaja. Na godišnjoj razini proizvodnja je veća jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close