‘Agresivno’ suzbijanje svakog pokušaja: Novi ‘zakon protiv Huaweija’ ne može se zaobići

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2020. u 07:26
FOTO: REUTERS/Aly Song

Propisom su proširene ovlasti američkih vlasti od kojih strani proizvođači sada moraju tražiti dozvolu za isporuku nekih vrsta čipova vodećem proizvođaču telekomunikacijske opreme u svijetu.

Američka vlada odbacila je prigovore na račun novog propisa koji cilja na smanjivanje globalne prodaje čipova kineskom Huaweiju, najavljujući „agresivno“ suzbijanje svakog pokušaja kompanija da ga zaobiđu.

Washington je usvojio novi propis u svibnju, frustriran što uvrštenje Huaweija na američku „crnu listu“ uz pojašnjenje da se radi o pitanju nacionalne sigurnosti nije bilo dovoljan poticaj kompanijama širom svijeta na prekid suradnje s kineskim tehnološkim divom.

Propisom su proširene ovlasti američkih vlasti od kojih strani proizvođači sada moraju tražiti dozvolu za isporuku nekih vrsta čipova vodećem proizvođaču telekomunikacijske opreme u svijetu. Pravnici i pojedini zakonodavci smatraju ga pretjerano složenim, nejasnim i prepunim „rupa“ kroz koje prolaze ključne transakcije.

„Ministarstvo trgovine ne vidi nikakve rupe u novom propisu. Ponovno potvrđujemo da ćemo ga agresivno primjenjivati i suzbijati svaki pokušaj da se potkopa namjera zbog kojeg je usvojen“, rekao je ministar trgovine Wilbur Ross.

Njegov istup nadovezuje se na Reutersovo izvješće da je ministarstvo trgovine ovoga mjeseca poslalo pismo nekim projektantima i proizvođačima poluvodiča kako bi razjasnilo novi propis.

U pismu odaslanom 16. lipnja upozoravaju na novu dopunu Pravilnika o izvozu, koja može utjecati na poslovanje s HiSiliconom, Huawei Technologiesom i ostalim Huaweijevim tvrtkama. U ministarstvu trgovine nisu željeli komentirati pismo.

Pravnici su pak poručili da smjernice ministarstva nisu jasne. Stručnjak za trgovačko pravo Doug Jacobson smatra da pismo od 16. lipnja samo „prevodi pravni jezik na običan engleski“ ali „zapravo ne nudi nova objašnjenja“.

Objašnjenja su pak potrebna, istaknuo je neimenovani izvor u sektoru. Propis po njegovom mišljenju nije dobro napisan, sadrži „rupe“ i nudi mogućnosti zakonitog zaobilaženja i izuzeća. SAD i dalje tvrdi da bi kineska vlada mogla upotrijebiti Huaweijevu opremu za špijunažu, što Huawei negira.

Komentirajte prvi

New Report

Close