Treće gospodarstvo svijeta palo u recesiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2020. u 11:57
Foto: Reuters

Dva uzastopna kvartala pada aktivnosti znače da je njihovo gospodarstvo u jeku koronakrize zapao u recesiju, kao što se i očekivalo.  

Japansko gospodarstvo zapalo je u recesiju uslijed pandemije koronavirusa i više stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) koja je pogodila osobnu potrošnju, pokazali su u ponedjeljak podaci vlade.

Bruto domaći proizvod (BDP) trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom je kvartalu prema sezonski prilagođenim podacima smanjen 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je pao 1,8 posto.

Dva uzastopna kvartala pada aktivnosti znače da je Japan u jeku koronakrize zapao u recesiju, kao što se i očekivalo.

Na godišnjoj razini BDP je u prvom kvartalu pao 3,4 posto, nakon revidiranog 7,3-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2019. Procjena objavljena u ožujku pokazivala je pad od 7,1 posto.

Pad aktivnosti u zadnja tri mjeseca 2019. najveći je u više od pet godina a nadovezao se na podizanje stope PDV-a u listopadu za dva postotna boda, na 10 posto.

Osobna potrošnja, glavna sastavnica BDP-a, pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je potonula čak 2,9 posto.

Investicije korporativnog sektora smanjene su 0,5 posto.

Izvoz je potonuo čak šest posto uslijed epidemije novog koronavirusa u Kini, najvećem japanskom trgovinskom partneru, prouzročivši drastične poremećaje u gospodarstvu i poslovanju kompanija.

Japanske investicije u Kini u ožujku su potonule 8,7 posto na godišnjoj razini, objavilo je prošli mjesec ministarstvo financija.

U vladi očekuju da će stopa pada BDP-a u drugom kvartalu biti znatno veća nego u prvom, ocjenjujući da je gospodarstvo u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata, izvijestio je Kyodo News.

Komentirajte prvi

New Report

Close