Tesla izgubio 717 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2018. u 11:03
Tvornica Tesla/REUTERS

Proizvođač električnih automobila gubitak pravda većim troškovima dostave kupcima novog Modela 3.

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je u drugom tromjesečju zahvaljujući rastu prodaje Modela 3  ostvario prihode od četiri milijarde dolara, što je 43 posto više nego u istom razdoblju lani, no gubitak te tvrtke dosegnuo je rekordne razine. 

Tesla je u drugom tromjesečju isporučio više od 40.000 vozila, uključujući i oko 18.000 Modela 3s, navodi se u poslovnom izvješću te kompanije. Unatoč tome, tvrtka je u tom kvartalu zabilježila rekordni gubitak od 717 milijuna dolara, gotovo dvostruko veći nego u istom razdoblje prošle godine.  Troškovi poslovanja porasli su zbog predstavljanja i dostave kupcima Modela 3, njihovog najnovijeg modela vozila.

U izvješću se navodi i da je tvrtka u srpnju u više navrata uspjela postići tjednu proizvodnju od oko 5.000 Modela 3 sedan, a cilj je proizvesti između 50.000 i 55.000 u trećem tromjesečju. Iz Tesle su priopćili kako će veće kineske carine na američke automobile, nametnute zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, vjerojatno naštetiti tamošnjoj prodaji. No, tvrtka je investitorima poručila da će "u slučaju potrebe" preusmjeriti svoj fokus na Europu i Sjevernu Ameriku kako bi izbjegla bilo kakav veliki utjecaj kineskih carina.

Iz Tesle su također nedavno najavili kako planiraju izgraditi novu tvornicu u Kini, u koju će biti uloženo dvije milijarde dolara te će potom na godišnjoj razini proizvoditi 250.000 vozila. Osnivač Tesle i izvršni direktor Elon Musk poručio je u poslovnom izvješću kako vjeruje da će tvrtka u drugoj polovici godine poslovati s dobitkom. Kako bi poboljšala profitabilnost, Tesla je smanjila troškove osoblja i ostale troškove. Očekuje se da će kapitalne investicije pasti za 900 milijuna dolara, na oko 2,5 milijardi dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close