Tajnovita austrijska obitelj ruši Nestlé u industriji kave

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. prosinac 2015. u 12:24
Foto: Borna Filić / Pixsell

Kupnjom proizvođača aparata za kavu Keurig austrijska tvrtka postaje konsolidator industrije kave.

JAB Holding u vlasništvu tajnovite austrijske obitelji Reimann planira zasjesti na prijestolje tržišta kave za koje Euromonitor procjenjuje da raste pet posto godišnje.

Kompanija je objavila gotovo 14 milijardi dolara vrijednu ponudu za kupnju Keurig Green Mountaina, tvrtke koja se bavi kućnim aparatima za kavu. JAB je do sada u tržište kave uložio 30 milijardi dolara čime želi želi steći prednost nad Nestléom s kojim se natječe od 2012. godine. Kupovao je od europskih proizvođača instant kave do američkih lanaca kafeterija,  poput Peet's Coffee lanca za koji je 2012. izdvojio milijardu dolara. Natjecanje sa švicarskim Nestléom započelo je prije tri godine kad je JAB kupio udio u D.E Master Blendersu 1753, sa sjedištem u Amsterdamu.

Kasnije su za 10,4 milijardi dolara kupili i cijelu kompaniju, nakon čega je uslijedila i akvizicija Mondelezova poslovanja s kavom vrijedna pet milijardi dolara. Ambicije su išle i dalje, pa je JAB ove godine spojio drugog najvećeg svjetskog proizvođača kave, Mondelez, s Master Blendersom u novu kompaniju nazvanu Jacobs Douwe Egberts. JAB vodi i lance kafića te restorana, poput već spomenutog Peet'sa, zatim Caribou Coffee i Einstein Noah Restaurant Group. Dakle, JAB-u je nedostajao samo Keurig, čije se poslovanje smatra najbrže rastućim segmentom industrije kave. O kakvoj se konkurenciji radi govori i činjenica da je Nestlé za svoj Nespresso kao zaštitno lice angažirao glumca Georgea Clooneya.

 

20milijuna

aparata za kavu Nestlé je prodao zahvaljujući angažmanu Georgea Clooneya

Analitičari JAB-ovu posljednju akviziciju uspoređuju s InBevovim preuzimanjem SABMillera. "Ovo je dio puno veće strategije. JAB očito želi biti Anheuser-Busch InBev svijeta kave", komentirao je Susquehannov financijski analitičar Pablo Zuanic, referirajući se na 71 milijardu vrijedan InBevov ugovor o preuzimanju suparničke kompanije SABMillera. "Baš kako ste vidjeli da InBev konsolidira svijet piva, tako JAB želi konsolidirati svijet kave", kaže Zuanic.  

Zanimljivo je i da je Keurigov najveći pojedinačni dioničar Coca-Cola čiji udio od 17,4 posto vrijedi 2,4 milijarde dolara. Iza JAB Holdinga stoji austrijska obitelj Reimann, odnosno četvero od devet posvojene djece kojima je Albert Reimann nakon smrti ostavio po 11,1 posto udjela u kompaniji. Četvero nasljednika otkupilo je udjele od preostale braće i sestara nakon čega je svaki pojedinačni udio procjenjen na 19 milijardi dolara. Vlasnici su samozatajni, pa kompanijom upravljaju tri izvršna direktora – Bernd Beetz, Bart Becht i Peter Harf. Orijentirani na dobit i u potrazi za boljim poreznim okruženjem, JAB je svoje poslovanje 2006. godine iz njemačkog Ludwigshafena preselio u Beč.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ekipa su nasljednici njemacke benckiser korporacije koja se spojila sa engleskim reckittom. Da ste ih malo istrazili a ne samo prepisali sa bloomberga mogli ste zanimljiv clanak napisati.inace je glavni lik iz te obitelji bio ljetos u porecu na onom odbojkaskom turniru jer su sponzori i u nekom dealu sa gazdom red bulla .matesicem.pokusavaju okrupniti biznis sa kavom i zadnjih par godina su potrosili 30 milijardi eura na kupnje kompanija iz branse.

New Report

Close