Svjetska industrija aluminija strahuje zbog puča u Gvineji

Autor: Tomislav Pili , 12. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Gvineja je zaslužna za petinu svjetske proizvodnje najvažnije sirovine za proizvodnju aluminija, a poremećaj bi mogao imati devastirajuće posljedice.

Vojni udar u Gvineji mogao bi devastirajuće djelovati na svjetsko tržište aluminija, upozoravaju predstavnici proizvođača tog metala.

Prošloga tjedna gvinejska vojska objavila je kako je smijenila predsjednika Alphu Condéa, prvog demokratski izabranog predsjednika koji je na vlast došao prije deset godina obećavajući da će se oduprijeti velikim rudarskim kompanijama i unaprijediti standard u toj siromašnoj afričkoj državi bogatoj rudama. Condé – nekadašnji demokratski aktivist i disident – obećanje o povećanju standarda nije ispunio.

I dalje siromašni

Gvinejci su i dalje vrlo siromašni – BDP po stanovniku lani je iznosio 2817 dolara, pokazuju podaci Svjetske banke – no zemlja je u proteklom desetljeću postala rudarska velesila.

Kako piše Financial Times, Condé je 2010. naslijedio disfunkcionalnu državu kojom je desetljećima vladao Lansana Conté. Tijekom Condéove vladavine Gvineja je postala jedan od vodećih svjetskih proizvođača boksita, osnovne sirovine za proizvodnju aluminija.

Naime, iz Gvineje godišnje dolazi 82 milijuna tona boksita, prema podacima za 2019. godinu, odnosno petina svjetske proizvodnje. Gvineja je stoga postala vrlo zanimljiva Kini i Rusiji koji su u rudarstvo te države do sada uložili milijarde dolara.

Globalna industrija aluminija sada vrlo pozorno prati hoće li zbog vojnog udara doći do poremećaja u gvinejskom izvozu boksita. A ako dođe, posljedice bi mogle biti vrlo ozbiljne. Kako je FT-u kazao jedan predstavnik rudarske industrije koji je želio ostati anoniman, poremećaj u opskrbi boksitom iz Gvineje mogao bi imati devastirajući utjecaj na globalnu industriju aluminija.

Prema američkim podacima, Gvineja je 2015. na izvozu boksita zaradila 597 milijuna dolara, a 2019. već 3,3 milijarde dolara. Unatoč takvoj zaradi, zemlja se na UN-ovom indeksu razvoja u te četiri godine pomaknula samo za četiri mjesta, sa 182. na 178. poziciju.

Inače, snažan rast gvinejskog izvoza boksita zasluga je i odluke indonezijske valde iz 2014. o zabrani izvoza neprerađenih ruda.

To je kinesku industriju aluminija prisililo na pronalaženje drugih izvora, što ih je dovelo u Gvineju. Analitičari procjenjuju kako polovica boksita koje prerađuju kineski proizvođači aluminija dolazi iz Gvineje.

Presedan za Kinu

Koliko je Gvineja važna za Kinu – koja je najveći trgovinski partner te afričke države – pokazuje i reakcija Pekinga na vijest o puču. Naime, kinesko ministarstvo vanjskih poslova vodi dugogodišnju politiku da unutarnje probleme pojedinih država ne komentira.

No, Kina je ipak prošlog tjedna osudila nasilnu smjenu Alpha Condéa. Da je situacija ozbiljna pokazuje i poruka ruskog kralja aluminija, Olega Deripaske, koji je na Telegramu upozorio kako “ova situacija može ozbiljno uzdrmati tržište aluminija”.

Kako sada stvari stoje, većih poremećaja ne bi smjelo biti. Vojna hunta koju vodi pukovnik Mamady Doumbouya, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, uz najavu osnivanja tranzicijske vlade objavila je i kako rudarske kompanije mogu neometano poslovati.

Vojna vlast je prošlog tjedna poručila da će luke ostati otvorene za izvoz “kako bi se osigurao nastavak proizvodnje”. To je dijelom ublažilo strahovanja kupaca.

“Kad se dogodio puč, došlo je do neizvjesnosti”, kaže Fadi Wazni, direktor konzorcija SMB Winning koji posjeduje najvećeg gvinejskog proizvođača boksita i polovicu golemog nalazišta željezne rudače Simandou.

“No, prvi koraci vojnih lidera pružili su malo utjehe”, dodao je Wazni. Dok je boksit temelj današnjeg gvinejskog rudarstva, budućnost je u željeznoj rudači i nalazištu Simandou koje skriva dvije milijarde tona te sirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close