Što ako Trump odbije napustiti Bijelu kuću? Dva su moguća raspleta situacije

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2020. u 08:38
FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Trump pokazuje kako, u slučaju poraza, ne misli tek tako prihvatiti službene rezultate. Najavljuje pravne bitke, a u slučaju da se zainati do kraja i ne ode iz Bijele kuće do 20. siječnja, nastat će problemi..

Dobit ćemo ove izbore, a što se mene tiče, već smo ih dobili, ponavljaju i Donald Trump i članovi njegovog izbornog tima u istupima posljednja dva dana, ističući kako su izbori prevara, krađa, namještaljka.

S takvim stavovima, piše Vox a prenose 24sata, nije nemoguće da se ostvari najcrnji scenarij: Da Donald Trump, u slučaju poraza, jednostavno odbije napustiti Bijelu kuću nakon 20. siječnja, što je datum inauguracije novog predsjednika.

Prema onome što su ustavni i drugi stručnjaci rekli Voxu, dva su moguća raspleta u situaciji da Trump izgubi i ne priznaje rezultate izbora.

Prvi je pravna bitka.

Dakle, ako Joe Biden pobijedi, Trump podnese tužbe zbog sumnje u rezultate (što je već i napravio u nekoliko država) i sudovi ih prihvate, a Kongres ne može potvrditi rezultate dok traje pravni spor, ne postoji način da se Trumpa otjera iz Bijele kuće dok traje takva pat pozicija.

Situacija se može još više zakomplicirati ako o rezultatima izbora bude odlučivao Vrhovni sud. To bi mogla biti dugotrajna ustavna kriza koju nitko ne priželjkuje.

Drugi scenarij je da Biden bude proglašen pobjednikom i sve Trumpove pravne solucije budu odbačene. Trump je američki predsjednik do Bidenove inauguracije, koja se odvija 20. siječnja.

Na toj inauguraciji, kao tradicionalni simbol mirnog prijenosa vlasti, predsjednik u odlasku sjedi iza izabranog predsjednika. Nakon inauguracije, Bijela kuća postaje Bidenov dom i Trump mora van. No što ako se Trump zainati i ne pojavi se na inauguraciji nego ostane u Bijeloj kući, bez namjere da je napusti?

Tada, kako je za Vox rekla Barbara McQuade, bivša državna tužiteljica u Michiganu, Biden ima jedinu soluciju.

– On bi tada imao ovlasti narediti Tajnoj službi da fizički uklone Trumpa iz Bijele kuće kao bilo kojeg drugog čovjeka koji se neovlašteno u njoj nalazi – rekla je.

Biden ipak, iako vrhovni zapovjednik, ne bi u slučaju takve krize mogao koristiti vojsku.

– U slučaju spora oko rezultata izbora, stvari po zakonu rješavaju sudovi i Kongres, a ne vojska – rekao je visokopozicionirani general Mark Milley.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close