Srbija preuzima strateške sektore u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni dnevnik , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Akvizicije će dati Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini/Marijan Sušenj/Davor Puklavec/PIXSELL

Srbijagas je ključni igrač u plinskom sektoru RS, dok je M:tel, podružnica Telekoma Srbija, zavladao fiksnom i mobilnom telefonijom.

Srbija preuzima kompanije i javna poduzeća u Republici Srpskoj u područjima od strateškoj značaja, a to su energetika, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja, prenosi Energetika.ba pozivajući se na BiznisInfo.

Ta preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini. Akvizicije se obavljaju preko kompanija koje su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i private kompanije u RS. Tako je Povjerenstvo za zaštitu konkurentnosti Srbije odobrilo prije nekoliko dana da JP Srbijagas preuzimanjem 79,29% udjela stekne kontrolu nad tvrtkom Bijeljina-gas iz BiH.

Najvažniji projekt Turski tok
Manjinski udio u bijeljinskoj tvrtki od 20,71% ostat će u vlasništvu Grada Bijeljine jer je Bijeljina-gas osnovan 2009. godine zbog plinofikacije grada. Inače, Srbijagas je ušao na tržište BiH u ožujku ove godine kupovinom udjela u tvrtki Gas promet Istočno Sarajevo. Glavni direktori Srbijagasa Dušan Bajatović, Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su tada ugovor.

 

72,2 posto

udjela u tvrtki Bijeljina-gas kupuje JP Srbijagas

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istaknuo je da Srbijagas potpisivanjem ugovora postaje najveći vlasnik dionica Gas prometa Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14%. Srbijagas time postaje ključni igrač u plinskom sektoru Republike Srpske, u kojem posluje samo još jedna važna tvrtka, Gas-Res Banja Luka, koja je u državnom vlasništvu, objašnjava Indikator.ba. Srbijagas će zbog toga imati značajnu ulogu u razvoju plinske mreže i izgradnji plinske infrastrukture u RS, te tako postati subjekt koji će uređivati odnose s drugim kompanijama u BiH, a prije svega s BH Gasom u Federaciji BiH.

Najvažniji projekt na kojem će se angažirati Srbijagas je krak plinovoda Turski tok s ruskim plinom od Beograda prema RS jer bi krak tog plinovoda trebao u BiH ući iz Srbije. Usto, Srbija i RS surađuju i na izgradnji značajnih energeskih kapaciteta, naročito na Drini, a nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS. Stručnjaci ističu da Srbiju najviše zanima razvoj hidroenergije zbog čega joj je zanimljiva RS, koja dijeli rijeku Drinu sa Srbijom.

 

900 mil.

eura vrijedan je energetski projekt RS i Srbije na Drini

Među najvećim energetskim planovima Srbije i BiH je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini, čija se vrijednosti procjenjuje na 900 mil. eura.Ipak, Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, rekao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji, te da su svi aranžmani za unaprjeđenja poslovanja mogući, ali da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte. 

Kontrola medijskog prostora
Osim energetike, drugo strateško područje za srpsko preuzimanja su telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Te akvizicije obavljaju se preko kompanije M:tel, odnosno njenog vlasnika Telekoma Srbija, koji je u državnom vlasništvu. M:tel je, među ostalim, kupio i sarajevsku tvrtku Logosoft, a krajem prošle godine i Telrad Net iz Bijeljine te banjalučki Blicnet.

Prije nekoliko dana Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je M:telu kupovinu tvrtke Elta-Kabel, vodećeg kabelskog operatera u RS. Time će M:tel dobiti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u Republici Srpskoj. Tako će steći i veliku moć u vrlo važnom medijskom sektoru, piše BiznisInfo. 

Šire se i na proizvodnju tekstila

Yumco otvara pogon
Radovan Višković, predsjednik vlade Republike Srpske, najavio je u ožujku u Istočnom Sarajevu da će kompanija Yumco iz Vranja uskoro otvoriti svoje predstavništvo u BiH, odnosno u RS, a nakon toga i proizvodni pogon tekstilne industrije koji neće biti konkurencija postojećim pogonima, javlja Indikator.ba. Ta kompanija iz Srbije ima više od 1700 zaposlenih, te je izrazila spremnost da prenese određene kapacitete na područje RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close