Srbi grade NE Belane?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. lipanj 2019. u 21:59
Bugarski projekt stajao bi čak 6,3 milijarde eura

Bugarska nuklearka.

Iako je Bugarska najavila sudjelovanje Srbije u gradnji nuklearne elektrane Belene, službenih razgovora s vlastima u Beogradu o tom projektu nije bilo, piše Blic.

Bugarska zbog nemogućnosti financiranja i odustajanja nekih kompanija iz Zapadne Europe, prije svega njemačkog koncerna RWE, ali i tvrtki iz SAD-a, Italije, Francuske i Velike Britanije, traži nove partnere na Balkanu.

To su osim Srbije, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, uz čiju pomoć Bugari žele oživjeti projekt o kojem se govori još od osamdesetih godina.

Riječ je o velikoj investiciji u energetski objekt čija bi izgradnja stajala oko šest milijardi eura, zbog čega je nekoliko puta odlagana, posljednji put 2009. Projekt je ponovno pokrenut 2010. kada je Putin ponudio Borisu Borisovu da ruski Rosatom gradi Belene i to za 6,3 milijarde eura, i da u tom projektu kao dioničari sudjeluju Srbija i Hrvatska.

Zagreb je ponudu odbio, ali Putinova cijena bila je visoka i za Bugare te su odustali. Srbija je 2015. dala zleleno svjetlo na izgradnju mađarske nuklearke koja je 63 kilometra  udaljena od granice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close