S&P srezao rejting Argentine na najnižu razinu smeća

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2019. u 14:24
Mauricio Macri, argentinski predsjednik, Foto: Reuters

Vlada produljila dospijeća državnog duga, rejting izgubljen preko noći.

Agencija Standard&Poors objavila je prošlog tjedna drastični rez dugoročnog rejtinga Argentine za dodatne tri razine, na najniži rejting smeća. Efektivno je time Vladin plan “unilateralnog produljenja dospijeća” de facto ocijenila kratkotrajnim bankrotom. S&P objavio je da će argentinskom dugoročnom dugu u stranoj i lokalnoj valuti dodijeliti rejting CCC-, koji nosi naziv “podložan na neplaćanje” nakon Vladine odluke da će “reprofilirati” oko 100 milijardi dolara duga, piše Reuters. Plan, kojemu je potrebno zeleno svjetlo tamošnjeg parlamenta, raspirio je strahove o rasplamsavanju velike financijske krize u trećoj najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, samo dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora.

Cijena državnih obveznica potonula je paralelno sa skokom rizika zemlje na razine koji su posljednji puta viđene 2015. S&P je najavio da će dugoročni državni rejting Argentine preko noći spustiti na ocjenu SD, koja označava selektivni default, a kratkoročni na razinu D, prije nego je u petak rejting konačno dosegnuo razine CCC-, odnosno C. “Produljenje dospijeća na kratkoročni dug bez kompenzacije ulagačima je neispunjenje obveza (default)”, ustvrdio je S&P.

Strah od povratka ljevice

Ulagači u dugoročni dug našli su se u situaciji su im dojučerašnje vrijednosnice nosile rejting B-, a preko noći postale smeće, i pitanje je koliko će ih biti prisiljeno na rasprodaje zbog snižavanja rejtinga. Međunarodni ulagači su u strahu od povratka ljevice na vlast i prakse obilatih državnih intervencija u ekonomski život. Investicijska kuća Tellimer, koja se bavi tržištima u razvoju, računa da bi dospijeće moglo biti produljeno za 7 milijardi dolara kratkoročnog, 50 milijardi dolara dugoročnog duga te 44 milijardi duga prema MMF-u.

Vrući krumpir

Plan naišao je na negodovanje obvezničkom tržištu nakon objave da bi njime bili pogođeni institucionalni, no ne i individualni ulagači.

Premda bi razgovori s kupcima obveznica trebali započeti uskoro, za pretpostaviti je da će ih okončati novi kabinet nakon izbora u listopadu. Restrukturiranja duga su vrući politički krumpir u zemlji koja je bankrotirala 2001. što je milijune Argentinaca srednje klase bacilo u siromaštvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close