Slovačka daje CG milijun eura za nadzor kockanja

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2018. u 22:00
CG sljedeće godine očekuje 18 mil. eura od naknada za priređivanje igara na sreću/Igor Kralj/PIXSELL

Već deset godina u Crnoj Gori najavljuje se donošenje novog Zakona o igrama na sreću koji će povećati državne prihode.

Crnogorski ministar financija Darko Radunović potpisao je sa slovačkim kolegom Peterom Kažimirom sporazum o kontribuciji koji predviđa financijsku podršku Slovačke od milijun eura za unaprjeđenja informacijskog sustava za nadzor priređivača igara na sreću i jačanja kapaciteta Uprave za igre na sreću.

Sporazum predviđa i obvezu crnogorske strane da do 31. listopada 2019. godine usvoji novi Zakon o igrama na sreću i pripremi tehničke IT specifikacije za monitoring prihoda od priređivanja igara na sreću, javljaju Vijesti. Deset godina se u Crnoj Gori najavljuje donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, ali se to odlaže.

Obveza uvođenje online nadzora priređivača postoji već 14 godina, ali je to djelomično zaživjelo tek prošle godine.  Slovačka će prvu ratu od pola milijuna eura uplatiti u roku od 30 dana nakon potpisivanja ovog sporazuma, a preostali iznos do 30. siječnja 2020. godine, ali samo ako Crna Gora ispuni svoj dio obveza – poboljša regulativu u području igara na sreću i osigura kvalitetnu online kontrolu priređivača. Ministarstvo će morati izvještavati slovačke kolege o napretku projekta.

Prije dvije godine država je od naknada za priređivanje igara na sreću prihodovala 10 milijuna eura, dok proračunom za sljedeću godinu očekuje 18 milijuna eura.  Radunović je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je daljnji razvoj tržišta igara na sreću od velike važnosti za Crnu Goru, kao i da će se unaprjeđenjem informacijskog sustava i jačanjem kapaciteta Uprave za igre na sreću povećati državni prihodi. "Ovaj sporazum treba pomoći napretku Crne Gore u području igara na sreću s ciljem povećanja prihoda.

Slovačka će naredne godine podržati tehničku podršku Uprave", rekao je Kažimir. Istovremeno, vlada je odlučila dodijeliti novu koncesiju za priređivanje posebnih igara na sreću u kasinu hotela Maestral u Budvi kojim upravljaju grčki podruzetnik Petros Stathis i kontroverzni poduzetnik i kockar iz Malezije s crnogorskim pasošem Vei Seng Pua. Za novu koncesiju platit će dva milijuna eura. Milena Savović Baptista, direktorica Uprave za igre na sreću potpisat će ugovor o koncesiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close