Škotska odbacila neovisnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 09:00
Thinkstock

Škotska je na referendumu održanom u četvrtak većinom od oko 55 posto glasova odbacila neovisnost i izabrala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Škotska je na referendumu održanom u četvrtak većinom od oko 55 posto glasova odbacila neovisnost i izabrala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazali su rezultati referenduma objavljeni u petak ujutro, prenose agencije.

Glasovanje o opstanku 307 godina stare unije donijelo je olakšanje milijunima Britanaca i premijeru Davidu Cameronu, kao i britanskim saveznicima u EU-u i drugim velikim silama koje su strahovale od posljedica raspada Velike Britanije.

Pošto su objavljeni rezultati iz 31 od 32 škotske izborne jedinice, jasno je da su pristaše neovisnosti osvojile oko 45 posto glasova, dok su zagovornici opstanka Ujedinjenog Kraljevstva pobijedili s oko 55 posto glasova. Konačni rezultati glasovanja bit će poznati tijekom jutra.

Unionisti su po objavi prvih rezultata počeli slaviti, dok je škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske neovisnosti, priznao poraz i ustvrdio da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu.

"Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane neovisnom državom. Prihvaćam odluku koju je donio narod", rekao je Salmond pred pristašama neovisnosti u Edinburghu.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka – konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata – šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

"Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti", rekao je Salmond, prenosi Reuters.

Premda su pristaše neovisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja.

Britanski premijer Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru financija koji je vodio kampanju unionista. "Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji", napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

On je zajedno s drugim čelnicima najvažnijih britanskih stranaka vodio kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema zasad pristiglim rezultatima izlaznost je na referendumu bila vrlo visoka.

Predsjednica Državnog izbornog povjerenstva Mary Pitcaithly objavit će službene rezultate u centru Royal Highland izvan Edinburga.

Škoti su glasovali o tome hoće li ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu ili će raskinuti savez star 307 godina na vrlo neizvjesnom referendumu koji je mogao imati globalne posljedice. Referendum su pozorno pratili britanski saveznici, investitori i separatističke regije u i izvan zemlje.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja davala su neznatnu prednost zagovornicima ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, odluku je u rukama držalo oko 600.000 neodlučnih birača.

Komentari (11)
Pogledajte sve


oni koji su ubili princezu dijanu spremni su bez problema lažirati i rezultate referenduma. lagali su i da sadam koristi kemijsko oružje kako bi nato napao irak.
njima čija je vojska na blaiburgu isporučila hrvate partzanskim jedinicama.

Nikakvog laziranja nije bilo. Rezulatati su u skladu sa manje vise svim zadnjim anketama, unutar mozda 2%.

Skotska bi i kao samostalna drzava bila razmjerno bogata, ali tranzicijski period bi bio rizican, i uz bijeg firmi itd. moglo bi se dogoditi da im bude losije nego sada.


Pa i William Wallace slavni junak koji se borio za samostalnost Škotske …..BIO JE VELŠANIN
Mogu zamisliti kako im se Irci rugaju …… mi puškom a vi ne možete ni olovkom

Irska je drukcija prica, u drukcije vrijeme. Osim toga, Skotska je sama trazila ulaz u UK.

Skoti uzivaju odlicna prava, potpuno priznanje kao narod, imaju i parlament, premijera itd. cak i drukciji obrazovni sustav i pravni sustav djelomicno.

Istovremeno, uzivaju povoljnosti jedne od najlikvidnijih valuta, nisku cijenu zaduzivanja i stabilnost koju nosi pripadnost jednoj od par najvecih ekonomija.

Na koncu price, ljudima je vazna i ta stabilnost koja je tu, prema nesigurnosti koju nosi odlazak, iako podrzavam pravo da narod odluci.

Pa i William Wallace slavni junak koji se borio za samostalnost Škotske …..BIO JE VELŠANIN
Mogu zamisliti kako im se Irci rugaju …… mi puškom a vi ne možete ni olovkom

oni koji su ubili princezu dijanu spremni su bez problema lažirati i rezultate referenduma. lagali su i da sadam koristi kemijsko oružje kako bi nato napao irak.
njima čija je vojska na blaiburgu isporučila hrvate partzanskim jedinicama.

New Report

Close