Širom Njemačke počeo štrajk javnog prijevoza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. veljača 2024. u 17:00
FOTO; REUTERS/Jana Rodenbusch

Novi štrajkovi planirani su za sljedeći tjedan u različite dane na različitim lokacijama, premda je sindikat Verdi priopćio da će glavni dan štrajka biti petak.

Dvodnevni štrajk javnog prijevoza počeo je u mnogim njemačkim saveznim pokrajinama u četvrtak ujutro.

Putnici mogu očekivati znatne smetnje jer su autobusi, tramvaji i podzemne željeznice na mnogim mjestima prestali prometovati. Sindikat Verdi sazvao je dvodnevni štrajk koji će trajati do petka.

Štrajkom su pogođeni Berlin, Hamburg, Donja Saska, Saska-Anhalt, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka. U četvrtak su planirani prosvjedi u nekoliko gradova. U pokrajini Tiringiji u četvrtak je nastavljen dvodnevni štrajk.

Većina prigradskih vlakova ili regionalnih autobusa kojima ne upravljaju općinski poslodavci neće biti pogođeni.

Regionalni i međumjesni željeznički promet također ne štrajka i odvijat će se po uobičajenom voznom redu.

Radnici javnog prijevoza organizirali su nekoliko štrajkova posljednjih tjedana usred napetih kolektivnih pregovora s gotovo svim agencijama za javni prijevoz u zemlji.

Osoblje u Bavarskoj također je obuhvaćeno pregovorima, ali ostaju pod ugovorom i ne mogu sudjelovati u štrajkovima.

Novi štrajkovi planirani su za sljedeći tjedan u različite dane na različitim lokacijama, premda je sindikat Verdi priopćio da će glavni dan štrajka biti petak.

Skupina klimatskih aktivista Fridays for Future najavila je da planira organizirati prosvjede i u petak, zahtijevajući agresivnije djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i veća ulaganja u javni prijevoz.

Njemačka je odnedavno pogođena ponovljenim štrajkovima u sektoru javnog prijevoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close